Νέα δεδομένα περί ανεύρεσης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη Σερρών έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καθώς συνεχίζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές.

Μετά την αποστασιοποίηση του υπουργείου Πολιτισμού και των αρχαιολόγων, πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα «Ποντίκι» ότι οι κάτοικοι της Αμφίπολης στα αρχαία χρόνια υποστήριζαν πως βρίσκεται θαμμένος στην περιοχή «ένας μεγάλος βασιλιάς». Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία, οι φήμες ναι μεν θέλουν να είναι στην Αμφίπολη θαμμένος κάποιος βασιλιάς όχι όμως ο Μέγας Αλέξανδρος. Επίσης, υπάρχει και ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο ενισχύεται από την καταγραφή του αρχαίου ιστορικού Διόδωρου του Σικιελιώτη. Σύμφωνα με τον ιστορικό, ο Μέγας Αλέξανδρος, γοητευμένος με την Αμφίπολη, σκόπευε να φτιάξει έναν ναό για να τιμήσει την πόλη απ' όπου απέπλευσε το 334 π.Χ. για την εκστρατεία στην Ασία.

Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, οι ντόπιοι έδειχναν στους επισκέπτες τον τάφο του στην Αλεξάνδρεια ώς το 391 μ.Χ. Μετά χάνονται τα ίχνη του. Κανείς δεν μπορούσε να πει με κατηγορηματικό τρόπο πού βρίσκεται ο τάφος του Αλεξάνδρου. Κάποιοι μίλησαν για τον παλιό θρύλο των κατοίκων της αρχαίας Αμφίπολης, που λέει πως κάπου εκεί βρίσκεται «ένας τρανός βασιλιάς».

Από την πλευρά τους, οι αρχαιολόγοι που μετέχουν στις ανασκαφές είναι εντυπωσιασμένοι, ωστόσο κρατούν χαμηλούς τόνους.

Η Κατερίνα Περιστέρη η οποία είναι επικεφαλής της ανασκαφής, επισημαίνει: «Κατασκευασμένος στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., συμπίπτει ιστορικά «με μια εποχή κατά την οποία συμβαίνουν πολλά και δραματικά γεγονότα στη Μακεδονία και στην Αμφίπολη ειδικά, με τις διαμάχες των επιγόνων του Αλεξάνδρου και τον θάνατο της Ρωξάνης και του μικρού Αλεξάνδρου Δ' κατόπιν διαταγής του Κάσσανδρου. Πρόκειται για μνημεία αλληλένδετα μεταξύ τους, αφού το λιοντάρι βρισκόταν, όπως γνωρίζουμε με βεβαιότητα πλέον, στην κορυφή του τύμβου, σηματοδοτώντας με την παρουσία του κάποιο σημαντικό πρόσωπο ή πρόσωπα της Αμφίπολης», υποστηρίζει η κ. Περιστέρη. Την 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η νέα ανασκαφή για την αποκάλυψη και του υπόλοιπου τμήματος του περιβόλου, καθώς από τα 497 μέτρα του έχουν ερευνηθεί τα 405.