Ξεκινούν αύριο, από την Κομοτηνή, οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις που έχει προγραμματίσει για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), οι οποίες θα «μεταφέρονται» ανά διήμερο, τριήμερο ή πενθήμερο σε διαφορετική πόλη, με σταθμούς σε 14 περιοχές, από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο.

Οι κτηνοτρόφοι, που στις 12 μ. αύριο θα συγκεντρωθούν στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, όπου και θα μοιράσουν γάλα στους παρευρισκόμενους, διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών και τις χαμηλές του γάλακτος και κρέατος, ενώ ζητούν χρηματοδοτική ενίσχυση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς ο κλάδος έχει περιέλθει –όπως υποστηρίζουν– σε μαρασμό.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας τής ΠΕΚ και πρόεδρος των Κτηνοτρόφων της Ροδόπης, Μαργαρίτης Θεολόγου, έκανε λόγο για «νέα αισχροκέρδεια στις ζωοτροφές», σημειώνοντας ότι οι ήδη υψηλές τιμές τους απογειώθηκαν στα 0,29 ευρώ/κιλό, έναντι 0,08-0,09 το περασμένο καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή, εξευτελιστικά χαμηλές παραμένουν κατά τον ίδιο οι τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων: οι κτηνοτρόφοι ζητούν διασφάλιση των τιμών στο 1,30 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα, 0,90 για το κατσικίσιο και 0,60 για το αγελαδινό, ενώ χαρακτηρίζουν πολύ χαμηλό το ποιοτικό παρακράτημα, που θα καταβληθεί σε αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεολόγου, αν στην αυριανή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο υπάρξει επαρκής προσέλευση κτηνοτρόφων (σημειώνεται ότι από τα περίπου 700 μέλη του συλλόγου της Ροδόπης ενεργά είναι τα 100), τότε θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς το κτήριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου και θα επιδοθεί ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την Κομοτηνή, η ατζέντα των κινητοποιήσεων (η ακριβής μορφή των οποίων θα αποφασίζεται από τους κατά τόπους συλλόγους) έχει ως εξής:

-3 Μαρτίου: Καβάλα

-8 Μαρτίου: Δράμα

-10 Μαρτίου: Σέρρες

-12 Μαρτίου: Ξάνθη

-15 Μαρτίου: Ημαθία

-17 Μαρτίου: Κιλκίς

-21 Μαρτίου: Χαλκιδική

-23 Μαρτίου: Θεσσαλονίκη

-28 Μαρτίου: Κοζάνη

-30 Μαρτίου: Λάρισα

-1 Απριλίου: Μαγνησία - Λαμία

-4 Απριλίου: Αιτωλοακαρνανία

-6 Απριλίου: Ηλεία - Πρέβεζα.