Συνάντηση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, με τον υπουργό Πολιτισμού της Βολιβίας, Pablo Cesar Groux Canedo πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013, στο Δημαρχείο. Η συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Βολιβιανού Υπουργού στη Θεσσαλονίκη ως καλεσμένου του Συντονιστικού Πολιτών και Φορέων SOSτε το Νερό.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα, ο υπουργός Πολιτισμού μετέφερε στον Δήμαρχο την εμπειρία της Βολιβίας στο παρελθόν από την πλήρως αποτυχημένη -και ευτυχώς πρόσκαιρη- ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού του νερού. Όπως διευκρίνισε, μετά την ιδιαίτερα δυσάρεστη για το λαό της Βολιβίας εμπειρία ιδιωτικοποίησης, στο Σύνταγμα της χώρας του έχει πλέον κατοχυρωθεί ότι η χρήση και πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό του νερού αποτελεί αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός σημείωσε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βολιβία ήταν η τελευταία μιας σειράς ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις -όπως στους τομείς του ηλεκτρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών- και η οποία επέφερε αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης έως και 300%. Συνέπεια της πολιτικής αυτής ήταν η έντονη αντίδραση του λαού της Βολιβίας, η οποία αποτέλεσε και έναν από τους λόγους για την εκλογή το 2006 του σημερινού Προέδρου της χώρας Έβο Μοράλες.

Τη σύμφωνη γνώμη του για το χαρακτηρισμό του νερού ως δημόσιου αγαθού εξέφρασε ο Γιάννης Μπουτάρης, διατυπώνοντας την πάγια θέση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία μιας διαδημοτικής επιχείρησης η οποία θα διαχειρίζεται την ύδρευση. Επιπλέον, αφού εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, σημείωσε και τη γενικότερη τάση που παρατηρείται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανέλθει η διαχείριση του νερού στο δημόσιο τομέα και μάλιστα τους δήμους.