Συμπληρώθηκαν κιόλας 14 χρόνια από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1999, ημέρα που έμελλε να μείνει αξέχαστησε όλους τους Αθηναίους. Στις 14.56, ο εγκέλαδος ταρακουνάει την πόλη, με τον σεισμό να διαρκεί 15 δευτερόλεπτα και να ισοπεδώνει κτίρια και εργοστάσια.

Ο φονικός σεισμός αφήνει πίσω του 140 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και δεκάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια. 36 άνθρωποι πέθαναν απο τραύματα ενώ άλλοι 31 έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Έξι άτομα πέθαναν από έμφραγμα ενώ δύο πήδηξαν απο μπαλκόνια. 

Με επίκεντρο μόλις 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στην Πάρνηθα, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές που ξεπέρασαν τα 3 δισ ευρώ. Εργοστάσια κατέρρευσαν καταπλακώνοντας εργαζόμενους. Σπίτια κόπηκαν στα δύο, αφήνοντας οικογένειες στο δρόμο. Τουλάχιστον 85 άνθρωποι σώθηκαν μέσα από τα ερείπια, 2.000 τραυματίστηκαν και 50.000 έμειναν άστεγοι. 

Μόνο στο εργοστάσιο της Ρικομέξ πέθαναν 39 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο έγκυες. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε πολυκατοικία στη Νέα Φιλαδέφεια, ένω άλλοι 8 στην πολυκατοικία στη Μεταμόρφωση.

Μάλιστα, συγκίνηση προκάλεσε η διάσωση δύο μικρών παιδιών από την πολυκατοικία στη Μεταμόρφωση, τα οποία είχαν επιζήσει και βρέθηκαν στην αγκαλιά του πατέρα τους.

Οι περισσότερες ζημιές καταγράφηκαν σε κτίρια κοντά στο επίκεντρο (Μενίδι, Θρακομακεδόνες, Νέα Φιλαδέλφεια, Άνω Λιόσια κλπ) όπου σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα μετά από ελέγχους μηχανικών.

Το 2007 έγινε η δίκη για τη Ρικομέξ. Οι 33 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν ενώ στους συγγενείς δόθηκαν ως αποζημιώσεις απο 17.000 έως 40.000 ευρώ, ενώ  το 2012 το Περιφερειακό Συμβουλίο Αττικής αποφάσισε τελικά την καταβολή 13 εκατομμυρίων ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων.