current views are: 1

7 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:02

Ένταση μετά τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη (Βίντεο και φωτό)

Ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν συγκεντρωμένοι από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών πέταξαν πέτρες και μπουκάλια προς τους αστυνομικούς στην περιοχή της Καμάρας. 

Δημοσίευση 13:02’
αρθρο-newpost

Ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν συγκεντρωμένοι από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών πέταξαν πέτρες και μπουκάλια προς τους αστυνομικούς στην περιοχή της Καμάρας. 

Ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκηςόταν συγκεντρωμένοι από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών πέταξαν πέτρες και μπουκάλια προς τους αστυνομικούς στην περιοχή της Καμάρας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ενώ ακολούθησε κυνηγητό στα γύρω στενά. Λίγο αργότερα, η αστυνομία έκανε και χρήση χημικών, ενώ προχώρησε σε τρεις συλλήψεις και 109 προσαγωγές. Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός.

Σε ήρεμο κλίμα τα συλλαλητήρια

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 9 το βράδυ οι δυναμικές διαδηλώσεις των εργατικών συνδικάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ. Από το πρωί, το κέντρο της πόλης ήταν αποκλεισμένο, με περισσότερους από  4.000 να βρίσκονται επί ποδός για την αποφυγή επεισοδίων και το ελικόπτερο της αστυνομίας να πραγματοποιεί πτήσεις.

Τα συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε πολλά «μέτωπα». Η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ άρχισε από το άγαλμα του Βενιζέλου, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 3.000 διαδηλωτές και κατευθύνθηκε προς τις εγκαταστάσεις της ΕΤ3. Στο αρχικό σημείο συνάντησης προσήλθε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενης από βουλευτές και στελέχη του κόμματος, οι οποίοι βρέθηκαν εκεί για να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις. Να σημειωθεί ότι στην πρώτη γραμμή της πορείας βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες. 

Δυναμικό παρών έδωσαν και τα 1.000 περίπου άτομα που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πραγματοποίησαν μεγάλη διαμαρτυρία, ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Με συνθήματα και μπλουζάκια «όχι στην εξόρυξη χρυσού» ήταν εκεί για να δείξουν την αντίθεσή τους στα μεταλλεία των Σκουριών. Παράλληλα, πάνω από 2.000 άτομα, εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕΤ, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Αγ. Σοφίας, όπου ενώθηκαν με τη συγκέντρωση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.

Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους, ενώ όταν έφτασε στη ΔΕΘ οι διαδηλωτές πέταξαν αγροτικά προϊόντα έξω από τις εγκαταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως αναφέρει το seleo.gr, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε περισσότερες από 30 προληπτικές προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων. 

Σύμφωνα με στυνομικές πηγές, στην κεντρική πορεία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και λοιπών φορέων εκτιμάται ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές. Στην πορεία του ΠΑΜΕ περίπου 7.000, ενώ στην άλλη πορεία, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ο αριθμός των συγκεντρωμένων εκτιμάται σε 5.000

Μετά τις απογευματινές πορείες ακολούθησε συναυλία έξω από το κτίριο της ΕΡΤ3, στη Λεωφόρο Στρατού, με τη συμμετοχή των Αγάθωνα, Γιώργου Καζαντζή, Παναγιώτη Κραδημήτρη, Χρήστου Κολοβού, Σάκη Λάιου, Γιάννη Μήτση, Έλσας Μουρατίδου, Δημήτρη Νικολούδη, Πάρι Παρασχόπουλου, Δημήτρη Σφίγγου, Ανθής Τατσιούλη, Γιάννης Τσολακίδης και Μαρίας Φωτίου.

Απροσπέλαστο το κέντρο

Εκτός των απαγορεύσεων στάθμευσης σε όλη την περιοχή που καλύπτει τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και τα πανεπιστήμια, από τις 2 το μεσημέρι ισχύουν οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων, που αποφάσισε η Τροχαία.

Συγκεκριμένα, μετά τον πλήρη αποκλεισμό σε όλο το μήκος της Λεωφόρου Νίκης και των οδών Τσιμισκή, Εγνατία και Αγίου Δημητρίου και των καθέτων Εθνικής Αμύνης, Αγγελάκη και Γ’ Σεπτεμβρίου, το κέντρο είναι απροσπέλαστο από την οδό Λαγκαδά ως και τη Γ΄Σεπτεμβρίου.

Πηγές φωτογραφιών: seleo.gr / thesstoday.gr

 

 


σχετικα αρθρα