Οι κατηγορίες των υπαλλήλων που εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα περιγράφονται σε τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η οποία περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαιρεί από το καθεστώς της διαθεσιμότητας τρεις κατηγορίες υπαλλήλων:              

-Τους 1.800 υπαλλήλους οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Νοέμβριο του 2012 και τοποθετήθηκαν σε νέες θέσεις εντός του Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πλεονάζον προσωπικό, αφού μόλις πρόσφατα ζητήθηκε από φορείς του Δημοσίου να καλύψουν κενές θέσεις στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της κινητικότητας.

-Οι συγγενείς θυμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι συγγενείς οικογενειών που έχουν υποστεί βλάβη από το ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόσφατα υπέγραψε δύο αποφάσεις για κατανομή προσωπικού 23 ατόμων στα Σώματα Ασφαλείας και 72 ατόμων στις Ένοπλες Δυνάμεις, που αποτελούν μέλη οικογενειών των ένστολων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντός τους.

-Τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που υπηρετούν σε διεθνείς οργανισμούς και η μισθοδοσία τους δεν καλύπτεται από το ελληνικό Δημόσιο αλλά από τον διεθνή φορέα στον οποίο εργάζονται στο πλαίσιο υποχρεώσεων της χώρας.