Tην ώρα που η τρόικα έχει ήδη απορρίψει το κυβερνητικό σχέδιο για εκκαθάριση εν λειτουργία των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, δημιουργώντας νέο «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση «τρέχει» ώστε να συμπληρωθεί η λίστα με τα ονοματεπώνυμα των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

Τα υπουργεία έχουν ανακοινώσει ήδη τον αριθμό των υπαλλήλων τους που θα τεθούν στο καθεστώς και προχωρούν στην εξειδίκευση των θέσεων, των κλάδων ή των διευθύνσεων που καταργούνται ανά υπουργείο.

Εκτός από τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα πρέπει να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα, που επιστρέφει περίπου σε δέκα ημέρες στην Ελλάδα, αναμένεται να βρεθεί και η προέλευση των επιπλέον 12.500 «διαθέσιμων» μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναμένεται να προέλθουν κυρίως από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και τους δήμους, ενώ εκτός Δημοσίου έως το τέλος του 2013 αναμένεται να βρεθούν επίορκοι, «κοπανατζήδες» και όσοι εντοπιστούν με πλαστά δικαιολογητικά.

Ταυτόχρονα, στις επαφές που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών θα συζητηθούν οι περίπου 2.000 απολύσεις που υπολείπονται από τις συνολικά 4.000 της μνημονιακής δέσμευσης αλλά και το εάν στις συνολικά 15.000 μέχρι το τέλος του 2014 θα συνυπολογιστεί ο αριθμός των συμβασιούχων, οι οποίοι παραμένουν στο Δημόσιο βάσει προσωρινών δικαστικών διαταγών.

Το χρονοδιάγραμμα της κινητικότητας των εργαζομένων στην Υγεία

Σε 15 με 18 ημέρες θα έχουν τοποθετηθεί οι 1.641 εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, με τη διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Παράλληλα, από την Πέμπτη άρχισε η διαδικασία προκήρυξης για την κάλυψη 1754 θέσεων στο χώρο της υγείας, αφού το τριμελές συμβούλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενέκρινε το σχετικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Όπως εξήγησε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης οι κενές θέσεις που έχουν εγκριθεί, για την κάλυψη των αναγκών σε νοσοκομεία και φορείς του υπουργείου Υγείας, από το υπουργείο Εσωτερικών και τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη φθάνουν συνολικά στις 1.754, ενώ συνολικά αυτοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα δεν ξεπερνούν τους 1.655.  

«Στις 1.754 θέσεις χωρούν και οι 1.641 που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Και το λέω αυτό για να τελειώσει πια η ιστορία περί κινδύνου θέσεων και απολύσεων. Οι ανάγκες αξιολογήθηκαν, μετρήθηκαν, είναι 100 παραπάνω τα κενά. Όσοι από αύριο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα πάνε σε αυτές τις θέσεις. Άρα απολύσεις δεν έχουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. 

Σημειώνεται πως το τελικό σχέδιο για την αναμόρφωση της Υγείας θα παρουσιαστεί μετά την 15η Σεπτεμβρίου.

Πώς θα γίνει η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τα κριτήρια με τα οποία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 1.750 διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ-ΤΕΙ καταγράφονται σε έγγραφο που απέστειλε, τις προηγούμενες ημέρες, το υπουργείο Παιδείας προς τις διοικήσεις των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Στο εν λόγω έγγραφο περιγράφονται λεπτομερώς τα κριτήρια μοριοδότησης που σχετίζονται με τα τυπικά προσόντα (βασικός τίτλος σπουδών, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες), τη διοικητική εμπειρία αλλά και τον τρόπο εισαγωγής στη δημόσια διοίκηση.
Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε το «Έθνος», η μοριοδότηση θα γίνει ως εξής: 

Βασικός Τίτλος Σπουδών: Εως 5 μόρια, Δεύτερος Τίτλος Σπουδών: 3 μόρια, Διδακτορικό (συναφές με το αντικείμενο του Φορέα): 7 μόρια, Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών (συναφής με το αντικείμενο του Φορέα): 4 μόρια, Αποφοίτηση από ΕΣΔΔ ή ΕΣΤΑ: 5 μόρια, 

Γνώση ξένης γλώσσας (μοριοδοτούνται μέχρι 2 ξένες γλώσσες): Η άριστη γνώση 3 μόρια, η πολύ καλή γνώση 2 μόρια και η καλή γνώση 1 μόρια. 

Έτη Υπηρεσίας: Για τα πρώτα 5 έτη: 5 μόρια, Για τα επόμενα 10 έτη: 5 μόρια, Για τα επόμενα 20 έτη: 5 μόρια, 

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: 30 μόρια, Κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ με κριτήρια και διαδικασία του Αρθρου 18 του Ν. 2190.1994: 25 μόρια, Λοιπές διαδικασίες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ: 20 μόρια, Πρόσληψη βάσει Ν.1648/1986 ή Ν. 2643/1998: 15 μόρια, Διαδικασίες με τη συμμετοχή μέλους του ΑΣΕΠ σε επιτροπή αξιολόγησης: 15 μόρια, Γραπτός διαγωνισμός προ ΑΣΕΠ:: 20 μόρια.

Εξαιρέσεις της... τελευταίας στιγμής

Εν τω μεταξύ με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση την Παρασκευή, στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προβλέπονται νέες κατηγορίες υπαλλήλων που εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα.

Ειδικότερα εξαιρούνται:

-υπάλληλοι συγκεκριμένη κατηγορίας και ειδικότητας που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγων των διατάξεων περί κατάργησης ειδικοτήτων και θέσεων του νόμου 4093/2012.

-όσοι είχαν διοριστεί με βάση συγκεκριμένες διατάξεις για πρόσληψη στο Δημόσιο συγγενών αποβιωσάντων λόγω των ρητά οριζομένων αιτιών.

-προσωπικό που έχει διοριστεί για την παρακολούθηση συγκεκριμένων προγραμμάτων στο υπουργείο Ανάπτυξης.

-υπάλληλοι οι οποίοι μισθοδοτούνται από Διεθνείς Οργανισμούς.

Την ίδια ώρα, από το καθεστώς της κινητικότητας, φαίνεται πως εξαιρούνται οι 115 Ολυμπιονικές, οι οποίοι έχουν φορέσει τη στρατιωτική στολή, καθώς σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν πρόκειται να τους αφαιρέσει κανείς το βαθμό και τη στολή.