current views are: 1

9 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση07:47

«Λουκέτο» σε 20 φορείς και… πριμ τρία πλασματικά χρόνια

Την κατάργηση και συγχώνευση 20 φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και τη θεσμοθέτηση «μπόνους» παροχής τριών πλασματικών χρόνων με εξαγορά για τους υπαλλήλους που επιθυμούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη και να αποφύγουν τη διαθεσιμότητα περιλαμβάνει νομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής».

Δημοσίευση 07:47’
αρθρο-newpost

Την κατάργηση και συγχώνευση 20 φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και τη θεσμοθέτηση «μπόνους» παροχής τριών πλασματικών χρόνων με εξαγορά για τους υπαλλήλους που επιθυμούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη και να αποφύγουν τη διαθεσιμότητα περιλαμβάνει νομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής».

Την κατάργηση και συγχώνευση 20 φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και τη θεσμοθέτηση «μπόνους» παροχής τριών πλασματικών χρόνων με εξαγορά για τους υπαλλήλους που επιθυμούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη και να αποφύγουν τη διαθεσιμότητα περιλαμβάνει νομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του νομοσχεδίου, όπου θα κατατεθούν και τροποποιήσεις στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και αναμένεται να κατατεθεί εντός του Σεπτεμβρίου, πιθανότατα πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, δηλαδή πριν από τις 24 Σεπτεμβρίου.

7 συν 13. 

Στο προσχέδιο νόμου προβλέπεται η κατάργηση και συγχώνευση 20 φορέων του Δημοσίου εκ των οποίων 7 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και 13 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Οι φορείς διαθέτουν μικρό αριθμό υπαλλήλων, ενώ μεταξύ των οργανισμών που θα καταργηθούν περιλαμβάνονται νομικά πρόσωπα που δεν εξυπηρετούν πλέον δημόσιο σκοπό, όπως είναι ο Οργανισμός Κωπαΐδας, το Εθνικό Ιδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με έδρα την Τρίπολη, η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας με έδρα το Μεσολόγγι και το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν οι υπάλληλοι που θα χαρακτηρισθούν πλεονάζοντες θα απολυθούν και θα λάβουν την προβλεπόμενη αποζημίωση, ενώ στα ΝΠΔΔ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο οι «πλεονάζοντες» υπάλληλοι θα ενταχθούν στη δεξαμενή της κινητικότητας και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να εντάξει σε αυτήν τη φάση έναν μικρό αριθμό φορέων προς κατάργηση και συγχώνευση προκειμένου να καταγράψει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δώσει ώθηση στο «συμμάζεμα» του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αρχίζοντας από τα «βασικά», δηλαδή από την κατάργηση για παράδειγμα του Οργανισμού Κωπαΐδας, και τα αυτονόητα, όπως είναι για παράδειγμα η μεταφορά αρμοδιοτήτων του Εθνικού Τυπογραφείου στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Παράλληλα θεσμοθετείται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με την εξαγορά έως και τριών πλασματικών χρόνων για όσους υπαλλήλους τεθούν σε διαθεσιμότητα και επιλέξουν τον δρόμο της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που τίθενται σε διαθεσιμότητα μπορούν να εξαγοράσουν έως τρία πλασματικά χρόνια ή να παραμείνουν στο καθεστώς διαθεσιμότητας και να εξαγοράσουν μέχρι 2 πλασματικά χρόνια προκειμένου να βγουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη.

Ο πλασματικό χρόνος θα υπολογισθεί για την απόδοση κύριας και επικουρικής σύνταξης, ενώ για τους μόνιμους υπαλλήλους θα συμπεριλαμβάνει την καταβολή μερίσματος από το ΜΤΠΥ αλλά και τα προνοιακά επιδόματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για όσους υπαλλήλους εντάσσονται σε καθεστώς πλήρους συνταξιοδότησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Ποιοι φορείς καταργούνται ή συγχωνεύονται

Το Εθνικό Τυπογραφείο. Οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
Το Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και το Ταμείο Αεροπορικής Αμυνας (ΤΑΑ). Τα τρία Ταμεία συγχωνεύονται σε ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΕΤΕΑ).
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών. Μετατρέπεται σε εργαστήριο του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του ΕΚΠΑ.
Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών. Μετατρέπεται σε εργαστήριο της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Οι Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας (ΟΡΣΑ), της Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ) και των Ιωαννίνων (ΟΡΘΙ). Οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στο Τμήμα Ρυθμιστικών Σχεδίων και Οικιστικών Συνόλων, που υπάγεται στη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ.
?Ο «Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής». Οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην Περιφέρεια Αττικής.
?Η «Κεντρική Αγορά Πατρών». Οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
Ο «Οργανισμός Κωπαΐδας». Οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Το «Εθνικό Ιδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μωριά», με έδρα την Τρίπολη.
Η «Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας», με έδρα το Μεσολόγγι.
Το «Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας», ΝΠΙΔ, με έδρα την Αθήνα.
Η Ανώνυμη Εταιρεία «Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας ΑΕ», με έδρα την Αθήνα.
Το Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας Στρατού, το Γραφείο Ερευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας παύουν να λειτουργούν ως αυτοτελή ερευνητικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων και συγχωνεύονται στον ΕΦΑΕΤ (Ενιαίος Φορέας Αμυντικής Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας).

Για να αποφευχθούν νέα παρατράγουδα

«Νέου τύπου» συνέντευξη που θα βασίζεται σε διεθνή πρότυπα και θα μαγνητοφωνείται προκειμένου οι υποψήφιοι να έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης ενστάσεων, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής γενικών διευθυντών στο Δημόσιο από το 2014, όπως περιγράφεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο αρμόδιος υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης επεξεργάζεται προτάσεις προκειμένου να αναδειχτούν οι ικανότεροι και έχει προκρίνει τη συνέντευξη ως ένα από τα βασικότερα εργαλεία ανάδειξης προϊσταμένων.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να αποσυνδέσει την έννοια της συνέντευξης με τα φαινόμενα του παρελθόντος όπου υπήρχαν καταγγελίες για «στημένες» και «απλοϊκές» ερωτήσεις προκειμένου να επιλεγούν οι ημέτεροι. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές προκειμένου οι συνεντεύξεις να πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ βάσει διεθνών προτύπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιτροπές που θα πραγματοποιούν τις συνεντεύξεις θα συμμετέχουν τρεις ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί ανά υπουργείο οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στο εξωτερικό όσον αφορά τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα συνεντεύξεων.

Η συνέντευξη θα ακολουθήσει της μοριοδότησης κριτηρίων μέσω ΑΣΕΠ για τους υποψήφιους γενικούς διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες του Δημοσίου. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα περιγράφονται αναλυτικά τα κριτήρια τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι:

Τεχνικά προσόντα: ο βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών, διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, η επιτυχής αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και η γνώση ξένων γλωσσών.

Διοικητική εμπειρία
Ικανότητες – δεξιότητες: Υπηρεσιακή αξιολόγηση σε συνδυασμό με ειδικές δραστηριότητες, όπως συγγραφικό έργο, εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια.


σχετικα αρθρα