Ρεπορτάζ : Τιτίκα Ανουσάκη

Η περίοδος καταβολής του επιδόματος για τη στέγαση των φοιτητών έχει αρχίσει. Στην Καβάλα όμως ένας φοιτητής αν και είδε το ποσό των 1.000 ευρώ να κατατίθεται κανονικά στον λογαριασμό του το ποσό, όπως κατήγγειλε, δεσμεύτηκε από την τράπεζα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Η καταγγελία έφτασε στην Ένωση Καταναλωτών Καβάλας και όπως εξηγεί στο newpost η πρόεδρος κ. Κατερίνα Γεροστεργίου η τράπεζα δέσμευσε το ποσό καθώς ο τραπεζικός λογαριασμός ανήκε στον πατέρα, ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. 

Ωστόσο όπως αναφέρει η κυρία Γεροστεργίου κάτι τέτοιο είναι παράνομο καθώς το φοιτητικό επίδομα ανήκει στην κατηγορία των ακατάσχετων. Έτσι έπειτα από παρέμβαση της Ένωσης Καταναλωτών στην τράπεζα το ποσό αποδεσμεύτηκε και εκταμιεύτηκε κανονικά από τον δικαιούχο. 

Η πρόεδρος της Ένωσης επισημαίνει πως καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο που καταβάλλονται τα φοιτητικά επιδόματα οι  τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα να δεσμεύσουν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα διότι σύμφωνα με το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι ακατάσχετο και τονίζει πως σε περίπτωση που οι πολίτες έρθουν αντιμέτωποι με δέσμευση του από την τράπεζα να υποβάλουν γραπτό αίτημα προς την τράπεζα για να ακυρώσει την εντολή. 

Σύμφωνα με το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το ν.δ. 2961/1954, οι μισθοί, οι συντάξεις, οι ασφαλιστικές παροχές και τα επιδόματα ανεργίας, εξαιρούνται από την κατάσχεση ακόμα και όταν κατατίθονται σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη σε Τράπεζα.