Κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά, όταν έρχεται η ώρα να επιστρέψει στο σχολείο τον Σεπτέμβριο. Όταν, δηλαδή, αντιλαμβάνεται ότι οι διακοπές, ο χρόνος με τους γονείς του, τελείωσε και βλέπει ότι η ζωή του πρόκειται να χάσει την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού και θα έχει να αντιμετωπίσει τις… δυσκολίες του χειμώνα.

Όπως κι εσείς θέλετε χρόνο, έτσι και το παιδί πρέπει να το δει σαν μια γιορτή.

• ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ένα σκέτο «σ’αγαπάω» είναι αρκετό. Αφήστε το στον καθρέπτη του μπάνιου, να το δει την ώρα, που θα πλένετε μουτράκια και δοντάκια. Θα του δώσετε να καταλάβει πόσο το αγαπάτε και ότι δέχεστε πως η πρώτη μέρα στο σχολείο μπορεί να είναι… δυσάρεστη.

• ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Εάν είστε από τους γονείς, που πηγαίνετε με το αυτοκίνητο το παιδί σας στο σχολείο, βάλτε ένα-δύο μπαλόνια στο κάθισμά του και μία ζωγραφιά μπροστά του. Έτσι για να πάει καλά η πρώτη μέρα. Του φτιάχνετε το κέφι.

• ΔΩΡΟ ΣΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ ΤΟΥ
Αφήστε του μία ζωγραφιά στην τσάντα ή ένα δωράκι ή ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια. Ακόμα και μία χαρτοπετσέτα με μία καρδούλα ζωγραφισμένη, μπορεί να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορεί να μην ξέρει ανάγνωση, αλλά το σχήμα της καρδιάς το αναγνωρίζει!

• ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ
Οι γονείς, που μαγειρεύουν το φαγητό του σχολείου, μπορούν με απλές κινήσεις να το κάνουν λίγο διαφορετικό. Ετοιμάστε κάτι, που του αρέσει πολύ. Κόψτε τις πατάτες ή τα καρότα σε περίεργα σχήματα. Διακοσμήστε το.

• ΥΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ
Η πρώτη μέρα σίγουρα θα τους κακοφανεί. Κάντε, λοιπόν, ό,τι μπορείτε για να τα υποδεχτείτε εσείς και δείξτε τους πόσο τα αγαπάτε και νοιάζεστε για εκείνα. Η αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά είναι πάντοτε καλύτερη από εκείνη των παππούδων ή της κυρίας, που τα φροντίζει.

• ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Μετά την πρώτη μέρα, θέλουν χρόνο μαζί σας. Κανονίστε, λοιπόν, μία δραστηριότητα κοινή, κάτι που τους αρέσει. Δεν πρέπει ξαφνικά να πέσουν για κολύμπι στα βαθιά. Αν είναι δυνατόν ζητήστε άδεια για εκείνη τη μέρα από την εργασία σας, ώστε να έχετε χρόνο.