Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Στον «αέρα» βρίσκεται η εξεταστική του Σεπτεμβρίου και οι εγγραφές των πρωτοετών, μετά την απόφαση της Συγκλήτου για αναστολή λειτουργίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από σήμερα έως τις 16 Σεπτεμβρίου καθώς και άλλων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας που δεν θα λειτουργήσουν προσωρινά.

Πρυτάνεις και καθηγητές έχουν αποφασίσει να σταθούν στο πλάι των 1.600 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα

Οι πρυτάνεις εξάλλου είχαν από την αρχή ταχθεί ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι  όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό αλλά υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης μάλιστα τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που μπροστά στα μέτρα που ανακοινώνονται ότι θα ληφθούν το πανεπιστήμιο βρίσκεται σ' ένα απόλυτο αδιέξοδο. Είναι βέβαιο ότι αν αυτά τα οποία λέγονται εφαρμοστούν το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Σε κάθε περίπτωση, αμφίβολη είναι η ομαλή διαδικασία των εγγραφών των νέων φοιτητών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, οι οποίες ξεκινούν σήμερα και λήγουν στις 27 του μήνα, με τους φοιτητές να αγωνιούν για την εξεταστική περίοδο. Όπως αναφέρει στο newpost η Μαρία Ρουπακιώτη, φοιτήτρια στο πρώτο έτος της Νομική. «Κατανοούμε τους λόγους των κινητοποιήσεων, ωστόσο οι εγγραφές νέων φοιτητών σαν και εμένα και η ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου δεν θα πρέπει να διαταραχθούν».

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι και οι φοιτητές  που στηρίζουν τις αποφάσεις των πρυτάνεων για αναστολή λειτουργίας και συμφωνούν με τα αιτήματα των διοικητικών υπαλλήλων.

«Ήδη οι ελλείψεις στις γραμματείες των σχολών είναι πολλές, πόσο μάλλον αν απολυθούν και εργαζομένοι. Κατανοούμε τις κινητοποιήσεις και ελπίζουμε να οδηγήσουν σε κάποια λύση» δηλώνει η Τζίνα Αθανασοδημητροπούλου, τεταρτοετής φοιτήτρια στη Γερμανική Φιλολογία.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη «μάχη»

Ο αριθμός πάντως των σχολών της χώρας που βάζουν «λουκέτο» με αφορμή τη διαθεσιμότητα αυξάνεται σχεδόν καθημερινά. Εκτός από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο σύλλογος καθηγητών του Μετσόβιου πολυτεχνείου αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 16 του μήνα.

Αναστολή της λειτουργίας των ΤΕΙ αποφάσισε και η σύνοδός των προέδρων του για χθες Τρίτη. Κλειστό είναι και το ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα και την Σπάρτη, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης του ιδρύματος. Οι εκπαιδευτικές και διοικητικές δραστηριότητες του ΤΕΙ και η εξεταστική χθεσινής ημέρας μεταφέρθηκαν για τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου λόγω της απεργίας που έχουν προκηρύξει η διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων για το διάστημα από 10 έως και 20 Σεπτεμβρίου 2013, οι εγγραφές για την περίοδο αυτή δεν θα πραγματοποιηθούν και θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση σχετικά με τις εγγραφές. Κλειστό και το ΕΜΠ λόγω απεργίας ως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοινώθηκε ότι ύστερα από απόφαση, που έλαβε το Πρυτανικό Συμβούλιο του οι εγγραφές των νεοεισακτέων φοιτητών δεν θα πραγματοποιηθούν από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2013, λόγω των κινητοποιήσεων του διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος. Σε αναστολή προχώρησε και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας το οποίο αποφάσισε Μία πενθήμερη απεργία από τις 16 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2013, έπειτα από επαναξιολόγηση της κατάστασης και 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στις  12, 13 Σεπτεμβρίου.

Σε αδυναμία διεκπεραίωσης των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών βρίσκονται οι γραμματείες των Τμημάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λόγω των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών του Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου, όπως ανακοίνωσε η Πρυτανεία του ιδρύματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές πρέπει να ενημερώνονται για το πρόγραμμα και τις αλλαγές που προκύπτουν στις σχολές τους από σχετικές ανακοινώσεις στις ιστοσελίδες των τμημάτων.