Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Το δρόμο των εκπαιδευτικών ακολουθούν από την ερχόμενη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Από 16 Σεπτεμβρίου ξεκινούν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, βάζοντας «λουκέτο» διαρκείας σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και άλλα ταμεία.

Όπως λέει στο newpost ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος «αυτό που κυρίως διεκδικούμε είναι να σταματήσει η απαξίωση του ΙΚΑ. Αυτή τη στιγμή κι ενώ τα χρέη προς τον οργανισμό έχουν αυξηθεί κατά 65%, δεν υπάρχουν άνθρωποι να βγουν στο δρόμο, να κάνουν ελέγχους και να "μαζέψουν" χρήματα».

Και εξηγεί: «Στο άμεσο μέλλον θα απολυθούν 211 υπάλληλοι σε ολόκληρη τη χώρα, που είναι εργαζόμενοι "πρώτης γραμμής", είναι οι άνθρωποι που έκαναν ελέγχους στις επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με υπολογισμούς και εκτιμήσεις των εργαζόμενων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οφειλές έχουν εκτιναχθεί κατά 65% και φτάνουν πλέον τα 8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τις κύριες συντάξεις να οδηγούνται σε «κούρεμα» 10% , οι επικουρικές να μειώνονται 30% ενώ το εφάπαξ ουσιαστικά καταργείται.

Η πρόβλεψη έγινε από τον πρόεδρο των εργαζομένων στα Ταμεία Θανάση Καποτά, ο οποίος τόνισε στο newpost: «Ζητάμε να σταματήσει η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στα ασφαλιστικά ταμεία. Η κατάσταση είναι τραγική, οι ασφαλισμένοι εκατομμύρια και οι υπάλληλοι λίγες εκατοντάδες. Τα Ταμεία οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε "κραχ" και οι εργαζόμενοι σε αυτά καλούνται να βγάζουν νέες συντάξεις, να διεκπεραιώνουν υποθέσεις που αφορούν στην ασφάλιση των εργαζομένων και να "κυνηγούν" τους οφειλέτες».

Για τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και οι δύο συνδικαλιστές συμφωνούν: «Βλέποντας και κάνοντας».

Όπως λένε στο newpost, θα εκτιμούν την κατάσταση και τις προθέσεις τις κυβέρνησης διαρκώς ώστε να καθορίζουν τη στάση τους.