Δύο δικαστικές αποφάσεις απειλούν την εφαρμογή των διαδικασιών της διαθεσιμότητας και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, σύμφωνα με τη δικηγόρο Κωνσταντίνα Φουντέα, έκανε δεκτή την αίτηση δύο εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ζητούσαν να ανασταλεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στο οποίο είχαν τεθεί. 

Διευκρινίζεται, ότι οι αιτήσεις αναστολών είναι ατομικές και όχι ομαδικές και το δικαστήριο κρίνει κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στο μέτρο της διαθεσιμότητας, πάνω στο οποίο βασίζεται η εξυγίανση του δημόσιου τομέα.

Σημειώνεται ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας έχει κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη με αποφάσεις διαφόρων Πολιτικών Πρωτοδικείων της χώρας (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων). Ενδεικτικά την κρίση αυτή έχουν εκφράσει, μεταξύ των άλλων, τα Πρωτοδικεία Χίου (απόφαση 37/2013), Ξάνθης (απόφαση 90/2013), Μεσολογγίου (απόφαση 63/2013), κ.λπ.

Στην εκπομπή ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ μίλησε η δικηγόρος Κωνσταντίνα Φουντέα η οποία και πέτυχε δικαστική απόφαση από το Εφετείο Αθηνών που δικαιώνει τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Η κα Φουντέα επισήμανε στους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιάννη Μούτσο (Kontra Channel) ότι πρόκειται για «απόφαση- σταθμό για το κυνήγι των ΠΕ και ΤΕ μόνιμων τακτικών υπαλλήλων του δημόσιου τομέα που ενώ έχουν αξιολογηθεί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα».

Η απόφαση έχει προσωρινό χαρακτήρα μέχρι να εξεταστεί η κύρια υπόθεση, ωστόσο είναι σημαντική καθώς είναι σε δεύτερο βαθμό και συν τοις άλλοις διατάσσει την επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών.

Επί της ουσίας, με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αναστέλλεται μέχρι την κρίση της κύρια υπόθεσης η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών καθώς το δικαστήριο απεφάνθη ότι το μέτρο εφαρμόστηκε χωρίς να αξιολογηθούν τα διοικητικά και τεχνικά προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε άλλη απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), επέστρεψε στο υπουργείο Παιδείας ως μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Η μη νομιμότητα του επίμαχου σχεδίου διατάγματος έγκειται στο ότι έπρεπε να είχε εκδοθεί έως τη 10η Μαρτίου 2013, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Η μη κατάθεσή του στο ΣτΕ και η μη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως την επίμαχη ημερομηνία έχει ως συνέπεια η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών να γίνει, πλέον, με τους κανόνες που ισχύουν για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους τουΔημοσίου και των άλλων φορέων που προβλέπονται στο άρθρο 4 Ν. 4024/2011.