Ρύθμιση με την οποία θεσπίζεται ελάχιστη αμοιβή για τους δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με πάγια αντιμισθία πρόκειται να καταθέσει σήμερα, Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου προανήγγειλε την κατάθεση προσθήκης στο νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα των Δικηγόρων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου την Τρίτη.

Ο Κώδικας ψηφίστηκε επί της αρχής με την θετική γνώμη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ κατά τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ και το ΚΚΕ.

«O νέος δικηγορικός κώδικας αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν είναι επιβολή της τρόικα» ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, τοποθετούμενος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, 

Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης ζήτησε οι δικηγόροι του ιδιωτικού τομέα να λαμβάνουν με ελάχιστο μισθό ανάλογο με τους μισθούς που λαμβάνουν οι συνάδελφοί του δημόσιου τομέα.

Ο κ. Αθανασίου έκανε δεκτό το αίτημα για ελάχιστες αμοιβές το οποίο υπέβαλαν εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων δικηγορικών συλλόγων της χώρας και άλλων φορέων που κλήθηκαν προς ακρόαση στην Επιτροπή. 

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι με τον Νέο Κώδικα δεν αλλάζει τίποτα σε ότι αφορά τα πάγια ποσά επί των γραμματίων προείσπραξης των δικηγόρων που διατίθενται υπέρ των ασφαλιστικών τους ταμείων και των συλλόγων τους. Ωστόσο επισήμανε ότι αν υπάρξει θέμα με την αναπροσαρμογή, αυτό θα αντιμετωπιστεί με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν και από την αναλογιστική μελέτη που θα γίνει.

Σχετικά με την διάταξη που απαγορεύει σε βουλευτές - δικηγόρους να αναλαμβάνουν ποινικές υποθέσεις για ναρκωτικά, ο κ. Αθανασίου δήλωσε πως το μέτρο έχει στόχο να μην φθείρεται η εικόνα των βουλευτών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποιεί ως άλλοθι την τρόικα για να προωθήσει προαποφασισμένες διατάξεις. Ακόμη ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ότι με τις διατάξεις που προωθούνται στην πραγματικότητα το επάγγελμα «κλείνει, δεν ανοίγει».