Αυτοκαταστροφική επιλογή για τη χώρα χαρακτηρίζουν οι πρυτάνεις την αποδυνάμωση των πανεπιστημίων μέσω της διαθεσιμότητας. Για τον λόγο αυτόν θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Τρίτη, ενώ ζητούν να υπάρξει άμεσα και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Σε απόφαση που εξέδωσε χθες το διευρυμένο συντονιστικό όργανο της συνόδου των πρυτάνεων τονίζεται ότι «τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά αντίθετα λειτουργούν με μεγάλα κενά και ελλείψεις».

Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, είναι απορίας άξιο ότι «χωρίς καμία αξιολόγηση των διοικητικών δομών των πανεπιστημίων και κατά εντελώς αυθαίρετο τρόπο αποφασίστηκε ότι σε αυτά υπάρχει ένας αριθμός 1.500 πλεοναζόντων διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι και πρέπει να τεθούν σε άμεση διαθεσιμότητα».

Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ζητούν να προχωρήσει η αξιολόγηση των διοικητικών δομών τους άμεσα, αλλά με ορθόδοξο τρόπο, δηλαδή με αυτόν που πρότεινε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την προηγούμενη χρονιά, στην προκήρυξη του σχετικού προγράμματος με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, γνωστού και ως «Πρόσκληση 56».

Οι πρυτάνεις σημειώνουν πάντως ότι σε περίπτωση που «υπάρξει επιμονή στην προτεινόμενη ανορθόδοξη “fast track” διαδικασία αξιολόγησης, τα πανεπιστήμια και πάλι θα ανταποκριθούν. Και αυτό γιατί όποια μέθοδος αξιολόγησης και αν εφαρμοστεί, αυτό που θα αποκαλυφθεί δεν μπορεί να είναι άλλο από την αλήθεια, ότι δηλαδή τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν με μεγάλα κενά και ελλείψεις στο προσωπικό τους».

Το προεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων, μετά από εκτεταμένη συζήτηση του διευρυμένου συντονιστικού του οργάνου, αποφάσισε:

  1. να επιδιώξει συνάντηση με του πολιτικούς αρχηγούς
  2. να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου των πρυτάνεων, την Τρίτη στις 14:00 στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στο Λαύριο με θέμα: «Διαθεσιμότητα διοικητικού προσωπικού στα ΑΕΙ - Περαιτέρω ενέργειες και δράσεις».
  3. να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στις 12:00 στην Αθήνα.

Οι πρυτάνεις αναφέρουν ακόμη ότι έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ευελπιστούν στην άμεση ανταπόκρισή της. Τονίζουν τέλος πως θεωρούν επιτακτική την ανάγκη άμεσης συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Η επιλογή της αποδυνάμωσης των ελληνικών πανεπιστημίων είναι επιλογή αυτοκαταστροφική για τη χώρα. Αποδυναμώνοντας τα ελληνικά πανεπιστήμια στην πραγματικότητα αποδυναμώνεται η πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία», καταλήγουν.