Η εδραίωση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους αγρότες και το νοικοκύρεμα των οικονομικών του ΕΛΓΑ αποτελούν το δίπτυχο των στόχων της διοίκησης του οργανισμού, όπως ανέφερε σήμερα από την Λάρισα, ο πρόεδρος Βασίλης Έξαρχος.

Ο κ. Έξαρχος, ο οποίος, επισκέφθηκε τα νέα γραφεία του υποκαταστήματος στην Λάρισα και είχε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες, παρατήρησε ότι το 2013 είναι μία καλή χρονιά για τον ΕΛΓΑ, επειδή, μέχρις στιγμής δεν υπήρξαν ιδιαίτερες ζημιές στις καλλιέργειες. Έτσι, συμπλήρωσε, θα μπορέσουμε εν ευθέτω χρόνο να μειώσουμε τα τέλη και να εντάξουμε περισσότερες ασθένειες στον νέο κανονισμό.

Ως προς την δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους αγρότες, σημείωσε ότι σιγά-σγιά ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται και αυτό φαίνεται και από την πληρωμή της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ, από την πλειοψηφία των παραγωγών οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ η πρόκειται να δοθούν, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες από το 2012 με εξαίρεση τις ζημιές από πλημμύρες στα σιτηρά, για τις οποίες υποβλήθηκαν αιτήσεις πέρυσι τον Δεκέμβριο και αναμένονται οι φετινές δηλώσεις του ΟΣΔΕ για να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις.

Για αποζημιώσεις του 2013, εκκρεμούν στη Θεσσαλία, όπως ανέφερε, 4055 δηλώσεις, που έχουν ως ζημιογόνο αίτιο το χαλάζι και ο προυπολογισμός που υπάρχει ανέρχεται στα 6 εκατ ευρώ.Ενώ για τις ζημιές στο βαμβάκι ολοκληρώθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις και η επανασπορά –που εκτυλίχθηκε ομαλά- θα αποζημιωθεί με 24 ευρώστρ. Για την καθυστέρηση της αποζημίωσης, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού, δεν ευθύνεται ο ΕΛΓΑ, αλλά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, με βάση τις οποίες θα γίνουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, κυρίως για να διαπιστωθεί αν οι δικαιούχοι έχουν πληρώσει όχι μόνο την φετινή εισφορά στον ΕΛΓΑ, αλλά κι αυτές των προηγούμενων ετών. Γι΄αυτό και στις προθέσεις μας είναι τόνισε, να προτείνουμε στο ΥΠΑΑΤ η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ να ξεκινά από 1η κάθε έτους, ώστε τον Μάιο να ολοκληρώνεται η διαδικασία και έγκαιρα να αποζημιώνονται οι αγρότες.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις (κρατική ενίσχυση μέσω ΠΣΕΑ) για τον περονόσπορο στα αμπέλια, η έκδοση της ΚΥΑ βρίσκεται στην τελική φάση όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού.