Η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο κ. Τσαυτάρης, μιλώντας σε ημερίδα, που διοργάνωσε απόψε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, με θέμα: «Νέα ΚΑΠ: Καινοτομία και ανάπτυξη στην ελληνική γεωργία», στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ, χαρακτήρισε τους παραπάνω τομείς ως τη «μοναδική διέξοδο που έχει η χώρα για να αυξήσει την πρωτογενή παραγωγή και να βγεί από την κρίση», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι διατεθειμένο να προσφέρει έκταση και κάθε είδους υποστήριξη, προκειμένου να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη Ζώνη Καινοτομίας. «Η Θεσσαλονίκη διαθέτει επιστημονικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που μπορούν σε συνεργασία με τον πρωτογενή τομέα να συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης - σύγχρονης Ζώνης Καινοτομίας», είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους παραπάνω τομείς της γεωργίας και υπενθύμισε ότι θα προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη των 100 πρώτων επιστημόνων ερευνητών στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ αναμένεται και η πρόσληψη ακόμη 140 μεταδιδακτορικών επιστημόνων και ισάριθμων μεταπτυχιακών, που, όπως είπε, θα απασχοληθούν στον τομέα της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας.

Ο κ. Τσαυτάρης επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών επισήμανε ότι οι εξαγωγές των ελληνικών γεωργικών προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του 2013, αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ από τα 10 συνολικά προϊόντα που φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα μας τα 5 είναι γεωργικά. «Η γεωργία ανέκαθεν απετέλεσε ένα πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίχτηκε ο τόπος μας για να ορθοποδήσει. Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα», τόνισε.