current views are: 2

13 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση04:48

«Αγώνας δρόμου» για τις απολύσεις στο Δημόσιο – Οι πιθανές «δεξαμενές»

Συνεδριάζει σήμερα στη μία το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Δημοσίευση 04:48’
αρθρο-newpost

Συνεδριάζει σήμερα στη μία το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Συνεδριάζει σήμερα στη μία το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Στο «τραπέζι» θα βρεθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα, αλλά και η αξιολόγηση δομών και προσώπων, τα οργανογράμματα των υπουργείων.

Ειδικότερα, στο τεχνικό μνημόνιο συνεννόησης της 16ης Ιουλίου περιλαμβάνεται αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα πρέπει να τίθενται εκτός Δημοσίου ανά τρίμηνο στη διάρκεια του 2014, προκειμένου να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 15.000 απολύσεων τη διετία 2013-2014.

Παράλληλα, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις που πρόκειται να καταργηθούν. Έτσι, μέχρι τη Δευτέρα, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με την υπογραφή των κοινών υπουργικών αποφάσεων, για την κατάργηση συνολικά περί των 2.000 οργανικών θέσεων σε έντεκα υπουργεία, ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος των 12.500 υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και πριν την άφιξη της τρόικας

Ωστόσο, η άρνηση των πρυτάνεων να δώσουν τα στοιχεία για τους 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση. Πρόκειται για διοικητικούς υπαλλήλους, που θα προέλθουν κυρίως από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ και το ΑΠΘ. Τα ιδρύματα υποστηρίζουν ότι έχουν έλλειμμα υπαλλήλων και επιπλέον υπογραμμίζουν ότι η σχετική προθεσμία μεταφέρθηκε αιφνιδιαστικά στις 16 Σεπτεμβρίου από τις 15 Οκτωβρίου, που είχε αρχικώς οριστεί. Για τη συγκεκριμένη εμπλοκή πάντως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραπέμπει στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, το οποίο δηλώνει αποφασισμένο να προχωρήσει τη δέσμευση, που έχει αναλάβει.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πλην των 2.000 απολύσεων που εκκρεμούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, το πρώτο τρίμηνο του 2014 -δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου- θα πρέπει να τεθούν εκτός Δημοσίου 1.000 ακόμα υπάλληλοι. Εως τον Ιούνιο επιπλέον 4.000, 1.500 εντός του Ιουλίου και 1.500 εντός του Αυγούστου. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, με το κλείσιμο δηλαδή του τρίτου τριμήνου, θα πρέπει να γίνουν 2.000 ακόμα απολύσεις, ενώ απομένουν άλλες 1.000 έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2014, προκειμένου να συμπληρωθεί ο ζητούμενος αριθμός.

Οι πιθανές «δεξαμενές» 

Με τα περιθώρια να στενεύουν, το υπουργείο ήδη εξετάζει τις πιθανές δεξαμενές απ’ όπου θα προέλθουν οι προς αποχώρηση δημόσιοι υπάλληλοι.

Εκτός από τους επίορκους και τους «κοπανατζήδες», πρέπει να συνυπολογιστούν και οι συμβασιούχοι που απασχολούνται δυνάμει προσωρινών διαταγών και με την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών μεγάλο μέρος τους αναμένεται να τεθεί εκτός Δημοσίου.  Να σημειωθεί πως σύμφωνα με εκτιμήσεις στα δικαστήρια εκκρεμούν περί τις 6.000 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 3.500 απασχολούνται στους ΟΤΑ.

Το αίτημα για συνυπολογισμό των συμβασιούχων είχε απορριφθεί από την τρόικα κατά τον έλεγχο του περασμένου Ιουλίου, ωστόσο αναμένεται να τεθεί εκ νέου στον επικείμενο έλεγχο, ενώ πηγές του υπουργείου εμφανίζονται αισιόδοξες ότι το αίτημα τελικά θα γίνει δεκτό και θα αποτελέσει «ανάσα» για την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο σε διαθεσιμότητα έχουν τεθεί 4.300 σχολικοί φύλακες και καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, πριν λίγες ημέρες 1.700 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί, περίπου 2.000 υπάλληλοι υπουργείων και 1.700 διοικητικοί υπάλληλοι από AEI, δηλαδή Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση δομών στους δήμους, απ’ όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα ενταχθεί στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας.

 


σχετικα αρθρα