Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολλά προβλήματα, το μεγαλύτερο από αυτά, όμως, φαίνεται πως είναι το κτιριακό. Σε εκατοντάδες σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, ολόκληρες τάξεις στεγάζονται σε λυόμενες κατασκευές που έχουν τοποθετηθεί στα προαύλια.

Παράλληλα σε πολλούς δήμους, κυρίως της περιφέρειας, υπάρχουν ολοκαίνουργια σχολεία, τα οποία είναι άδεια ελλείψει μαθητών και καθηγητών ή υπολειτουργούν.

ΟΣΚ: «Παρακαλούνται οι δήμαρχοι να μην ζητούν σχολεία»

Σε μια φιλόδοξη συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα η ηγεσία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων παρουσίασε έναν εντυπωσιακό αριθμό σχολικών κτιρίων που παραδίδονται – όχι βέβαια από την αρχή της σχολικής χρονιάς αλλά, τουλάχιστον, μέχρι τα Χριστούγεννα – στους μαθητές της χώρας:

«Έως την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2013 – 2014 θα έχουν παραδοθεί 20 νέα έργα και οι εργασίες αναβάθμισης σε 40 σχολεία & ένα ακίνητο ιδιοκτησίας ΟΣΚ ΑΕ, ενώ έως το τέλος Οκτωβρίου 2013 προγραμματίζεται η παράδοση 16 νέων έργων», ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ηρακλής Δρούλιας.

Την ίδια ώρα βέβαια έκανε έκκληση προς τους δημάρχους «να σταματήσουν να υποβάλλουν κατά εκατοντάδες αιτήματα για νέα σχολεία» υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει οι δήμαρχοι να κατανοήσουν πως οι πόροι είναι περιορισμένοι».

Ακριβώς αυτά τα «εκατοντάδες αιτήματα» είναι που δίνουν το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το ρεπορτάζ του newpost ανέδειξε μερικά, μόνο, από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Το Ειδικό Σχολείο Ξάνθης στην αυλή του Γυμνασίου

Αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές συνθήκες έρχονται καθημερινά οι 26 μαθητές του Ειδικού Σχολείου Ξάνθης οι οποίοι καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα σε τρία λυόμενα κτίρια που έχουν τοποθετηθεί στο Γυμνάσιο της Γενισέας στην Ξάνθη.

Από το 2007 ακόμη, το Ειδικό Σχολείο Ξάνθης, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου στη Γενισέα, αντιμετωπίζει σοβαρό κτιριακό πρόβλημα, για το οποίο δεν έχει βρεθεί λύση.

«Στην πόλη της Ξάνθης το Ειδικό Σχολείο είναι απλά το... κερασάκι στην τούρτα», λέει στο newpost η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, Μαρία Λουκοπούλου: «Το πρόβλημα του συγκεκριμένου σχολείου είναι ιδιαίτερα προβεβλημένο, λόγω της ιδιαιτερότητας των μαθητών του που φυσικά μας ευαισθητοποιεί όλους. Όμως είναι δεκάδες τα σχολεία του νομού που στεγάζονται σε κοντέινερ. Σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρες σχολικές μονάδες, σε κάποιες άλλες μεμονωμένες τάξεις».

Χτίζοντας το... λυόμενο σχολείο του μέλλοντος

Το νέο σχολικό κτίριο που «χτίστηκε» την περασμένη εβδομάδα στις Φέρες Αλεξανδρούπολης, είναι... λυόμενο. Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, σε κοντέινερ θα στεγαστεί το σύνολο των μαθητών.

Τέσσερις μόλις μέρες πριν από τον αγιασμό έφτασαν στις Φέρες της Αλεξανδρούπολης τα οχήματα που μετέφεραν τις λυόμενες κατασκευές, οι οποίες θα αποτελέσουν αίθουσες διδασκαλίες για τους μαθητές του Λυκείου.

Από την Πέμπτη ξεκίνησε το στήσιμο προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για να υποδεχτούν τους μαθητές, καθώς σε μία εβδομάδα είναι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Γονείς και μαθητές ελπίζουν ότι πρόκειται για προσωρινή λύση καθώς ακόμη περιμένουν την κατασκευή του νέου σχολικού κτιρίου.

Όμως το γεγονός πως το... λυόμενο σχολείο χτίστηκε μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των μαθημάτων, είναι, δυστυχώς, προάγγελος... μονιμότητας.

Από την πρώτη έως την έκτη δημοτικού... σε λυόμενο

Στις λυόμενες αίθουσες βρήκε για έκτη συνεχή σχολική χρονιά η έναρξη της νέας σεζόν τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας, οι οποίοι παρά τις επανειλημμένες όλα αυτά τα χρόνια δεσμεύσεις για «επιστροφή» στο υπό ανακατασκευή σεισμόπληκτο σχολικό κτίριο, βλέπουν ότι κάτι τέτοιο αργεί να συμβεί…

Έτσι λοιπόν  ο καθιερωμένος αγιασμός έγινε στο προαύλιο δίπλα στις λυόμενες αίθουσες και όλοι εξέφρασαν την ευχή να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο το συντομότερο δυνατό.

Μετά τον αγιασμό οι μαθητές μπήκαν στα λυόμενα και παρέλαβαν τα βιβλία τους, ενώ πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση που συγκάλεσε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων σχετικά με το χρόνιο θέμα της φοίτησης στα λυόμενα.

Όπως τονίστηκε, για μια ακόμη σχολική χρονιά, τα παιδιά τους είναι αναγκασμένα να κάνουν μάθημα κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, όχι μόνο από άποψη χώρων, αλλά κινδυνεύοντας και η υγεία τους από τα υλικά των αιθουσών.

Πολλά τα προβλήματα και στην Αττική

«Πολλά σχολικά κτίρια είναι ακατάλληλα και στο λεκανοπέδιο. Όχι μόνο δημοτικά και γυμνάσια – λύκεια. Ακόμη και νηπιαγωγεία. Το κτιριακό είναι, ίσως, το μεγαλύτερο πρόβλημα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σήμερα», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων, Δημήτρης Διοΐλης.

Ένα από τα δεκάδες παραδείγματα, το 4o λύκειο Χαϊδαρίου, στο Παλατάκι: Τα δύο τελευταία χρόνια το μάθημα γίνεται σε κοντέινερ που έχουν στηθεί δίπλα στην οικοδομή που κάποτε θα αποτελέσει το αληθινό σχολείο. Το αίτημα του λυκείου για κτίριο εκκρεμεί εδώ και δέκα χρόνια. Η ανέγερση άρχισε μόλις πέρυσι και λόγω οικονομικής στενότητας έχει ήδη «παγώσει».