Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως το τέλος της βάρδιας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κήρυξε για τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων - ΥΠΠΟ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Η κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται, με βάση τις επιταγές της τρόικας, και οδηγεί συναδέλφους στη διαθεσιμότητα-απόλυση, μπορεί να ανατραπεί μόνο εάν συναντήσει τη μαζική και αποφασιστική αντίδραση του κόσμου της εργασίας. Η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. τάχθηκε αναφανδόν ενάντια σε κάθε ενέργεια που οδηγεί εργαζόμενους στην ανεργία. Η Ομοσπονδία, μαζί με τα πρωτοβάθμια Σωματεία, αγωνίστηκε και αγωνίζεται ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης για έξοδο από το Δημόσιο χιλιάδων συναδέλφων».

Εξάλλου, με ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής - Στερεάς & Νήσων κάνουν λόγο για εξελίξεις που «τρέχουν» ραγδαία ως προς το θέμα των απολύσεων-διαθεσιμοτήτων, καθώς αναμένονται οι Υπουργικές Αποφάσεις «που θα καταργούν θέσεις και κλάδους σε υπουργεία, ενώ στο υπουργείο Πολιτισμού συγκροτήθηκε ήδη το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο για τη μοριοδότηση των υποψήφιων προς "διαθεσιμότητα" υπαλλήλων», το οποίο και καταγγέλλουν.

Και οι δύο Σύλλογοι καλούν τα μέλη τους σε συμμετοχή στην 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ στις 18 έως 19 Σεπτεμβρίου.