Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Με την παραίνεση στον Άκη Τσοχατζόπουλο να αλλάξει την τακτική του, έστω και την τελευταία στιγμή, έκλεισαν την αγόρευσή τους οι δικηγόροι του Δημοσίου. 

«Κύριε Τσοχατζόπουλε, βοηθήστε την ελληνική Πολιτεία. Δώστε επιτέλους τα στοιχεία που λέτε ότι έχετε. Αποκαλύψτε και άλλους συνεργούς σας. Πολιτικούς ή μη. Δώστε στο λαό ένα φως στη χαραμάδα ότι κάτι πάει καλύτερα στη χώρα. Η Ιστορία είναι στη γωνία και καταγράφει. Δώστε στον εαυτό σας μια τελευταία ευκαιρία» τόνισαν οι συνήγοροι του Δημοσίου.

Νωρίτερα, τον χαρακτήρισαν «πρωταθλητή της διαφθοράς». Όπως είπαν, «δεν αρκεί μια πολιτική συγγνώμη για έναν άνθρωπο που εμπιστεύτηκε η χώρα και αυτός ενέδωσε στις... σειρήνες της διαφθοράς εξυπηρετώντας εμπόρους όπλων και μάλιστα κατά της πατρίδας του».

Οι δικηγόροι του Δημοσίου απάντησαν και στην άποψη του πρώην υπουργού ότι είναι η Ιφιγένεια του πολιτικού συστήματος, λέγοντας ότι «δεν είναι ο Άκης η Ιφιγένεια, αλλά ο ελληνικός λαός και το ελληνικό κράτος, το οποίο έχει χρεοκοπήσει και φορτώθηκε τα κολοσσιαία χρέη του Άκη Τσοχατζόπουλου. Φορτώθηκε τις μίζες του πρώην υπουργού τη στιγμή που το κράτος ψάχνει αγωνιωδώς να απολύσει εργαζομένους. 

Το μεσημέρι ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Διονύσης Κολοβός, σημείωσε ότι «αν δεν υπήρχε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, οι Ρώσοι δεν θα έβλεπαν την ανάθεση για τα εξοπλιστικά, ούτε στον ύπνο τους με τον κ. Τσοχατζόπουλο να αντιδρά ζητώντας να τον προσφωνούν ως υπουργό, καθώς όπως είπε «δεν είμαστε φιλαράκια».

Εν συνεχεία οι δικηγόροι του Δημοσίου ζήτησαν την καταδίκη και των συγκατηγορουμένων του Άκη Τσοχατζόπουλου. Μάλιστα, για τον κ. Σμπώκο, η νομική σύμβουλος του κράτους τόνισε πως «όπως φαίνεται από τις σημειώσεις του πρώην υπουργού, ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει οικονομικές διαφορές με τον Γιάννη Σμπώκο. Για αυτό ζητά επίμονα χρήματα, άλλοτε παρακαλώντας, άλλοτε με φοβέρες. Φαίνεται πως γνώριζε πολλά για τις μίζες και όμως δεν λέει τ'ιποτα, προσφέροντας έτσι ακόμα τις υπηρεσίες του στον υπουργό του». 

Σχετικά με τη Βίκυ Σταμάτη, η νομική σύμβουλος του Δημοσίου χαρακτήρισε «Αποτυχημένα προσπάθησε να μας πείσει ότι ασχολιόταν μόνο με το σπίτι της και οι αγορές που έκανε είναι αυτές της μέσης Ελληνίδας. Όμως η μέση Ελληνίδα δεν μπορεί να αγοράσει τέτοιο ακίνητο ακόμα και σε τιμή ευκαιρίας ούτε να ξοδέψει ακόμα και 1,5 εκατ. ευρώ για ένα σπίτι που υποτίθεται ότι δεν της ανήκει. Η μέση Ελληνίδα γνωρίζει τα εισοδήματα του συζύγου της και το πρότυπο που περιγράφει η κυρία Σταμάτη απλά δεν υπάρχει».

Η αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου κορυφώθηκε, ο οποίος παρενέβη για να πεί: «Ποιός, τί; Ψεύδεστε για άλλη μια φορά, είστε θρασύτατοι! Αποκαλύπτεται η συνομωσία εις βάρους μου, ενώ με εντυπωσιάζει το μένος της κυρίας» με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να ζητά από τον κ. Τσοχατζόπουλο να ηρεμήσει.

Τέλος, η δικηγόρος του Δημοσίου χαρακτήρισε γενναία τη στάση της κόρης του κ. Τσοχατζόπουλου, η οποία στην απολογία της είχε πει ότι δεν θα γίνει κατήγορος του πατέρα της. Όπως είπε η δικηγόρος, «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άθλια στάση του πατέρα της, αφού ενώ τον βλέπει να ικετεύει το δικαστήριο για τη γυναίκα του, δεν σκέφτηκε όμως να κάνει το ίδιο και δεν λέει τίποτα για την κόρη του»!