Σε πλατεία «Ζακλίν ντε Ρομιγί» θα ονομασθεί προς τιμήν της εξέχουσας ελληνίστριας, με απόφαση του δήμου Αθηναίων, ο διαμορφωμένος χώρος που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών, Νηλέως, Αποστόλου Παύλου και Ακάμαντος, στο Θησείο.

Η τελετή των εγκαινίων θα γίνει τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, στις 7.15 μ.μ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνεται από τη Δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη. Στην εκδήλωση αναμένεται να παραστεί και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι και την πρόεδρο του, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, την πρόταση της οποίας να τιμηθεί η μεγάλη ελληνίστρια, υιοθέτησε ο δήμαρχος Αθηναίων. Την πρόκληση συμμετοχής του έχει αποδεχθεί και ο πρώην υπουργός, Ζακ Λάνγκ.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει από την κ. Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί, από τον κ. Καμίνη και τον κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Για την Ζακλίν ντε Ρομιγί θα μιλήσουν η ομότιμη καθηγήτρια στην Ecole Normale Superieure, Monique Trede – Boulmer, μαθήτρια της Ζακλίν ντε Ρομιγί και ο ακαδημαϊκός, κ. Κωνσταντίνος. Ι. Δεσποτόπουλος.

Θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα, ενώ θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια, γλυπτικής σύνθεσης, φιλοτεχνημένης από τον γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτο, με τρεις αναθηματικές στήλες, στις οποίες θα επιγράφονται λέξεις, με έννοιες – κλειδιά, από το έργο της Ζακλίν ντε Ρομιγί, «Η πραότητα στην ελληνική σκέψη».