Από μικρές ηλικίες τα παιδιά φαίνεται πως τρομάζουν από τα όνειρά τους. Ξυπνούν με κλάμα και οι γονείς καταλαβαίνουν ότι δεν είναι λόγω πείνας ή πόνου. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό, που είδαν στον ύπνο τους, τα τρόμαξε.

Ως γονείς πρέπει να ασχοληθείτε με δύο αντικείμενα:
- Να τα ηρεμήσετε εκείνη τη στιγμή. Είτε την ώρα, που το ζουν, είτε μόλις ξυπνήσουν.
- Να τα βοηθήσετε στην καθημερινότητά τους, πριν και μετά τον ύπνο, ώστε να βλέπουν λιγότερους εφιάλτες.

• ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Ποτέ μην αγνοήσετε το κλάμα του παιδιού σας μέσα στη νύχτα. Εάν σας πιάσει εκνευρισμός, πάρτε δυο βαθιές ανάσες, ηρεμήσετε και πηγαίνετε μετά στο δωμάτιό του. Είναι καλύτερο να είστε ήρεμοι, από το να του βάλετε τις φωνές, επειδή ξύπνησε… Να είστε σίγουροι ότι το παιδί αναζητά ένα στήριγμα εκείνη την ώρα και δεν θέλει να σας δει νευριασμένους.

• ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
Μόλις ακούσετε το παιδί να ουρλιάζει τρομαγμένο, πηγαίνετε στο δωμάτιό του, κάνετε αισθητή την παρουσία σας και, με ήρεμες κουβέντες και χάδια, προσπαθήστε να το ηρεμήσετε.

• ΠΕΙΤΕ ΤΟΥ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΟΝΕΙΡΟ
Προσπαθήστε να το εξηγήσετε πως αυτό, που έζησε, ήταν ένα όνειρο, ότι κοιμόταν, αλλά μην περιμένετε ότι το παιδί θα το κατανοήσει και θα ηρεμήσει άμεσα. Είναι πολύ δύσκολο για ένα τρίχρονο να ξεχωρίσει το πραγματικό βίωμα από το όνειρο και ίσως χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια από αυτό, που φαντάζεστε. Πείτε του ότι είχε πιει το γάλα του, είχε ξαπλώσει και είχε αποκοιμηθεί. Ίσως αυτές οι… πληροφορίες το βοηθήσουν.

• ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ
Μπορεί να σας ακούγετε αστείο, αλλά πολλά παιδιά αισθάνονται καλύτερα, όταν σκέφτονται ένα «χαρούμενο» τέλος για το όνειρό τους. 

• Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Το να μείνετε για λίγο δίπλα του πριν αποκοιμηθεί, μπορεί να σας ακούγεται κουραστικό, αλλά το βοηθά να χαλαρώσει και να ηρεμήσει. Τρίψτε του λίγο την πλάτη, συζητήστε χαλαρά μαζί του, διαβάστε του ένα παραμύθι ή πείτε του μια ιστορία.

• ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ
Οι εφιάλτες, συνήθως, έχουν βάσει τους φόβους ενός παιδιού. Εάν αντιληφθείτε ότι επαναλαμβάνονται, καλό θα είναι να συζητήσετε μαζί τους και να του δώσετε ασφάλεια. Όταν ξεπεράσουν τους φόβους τους, το πιο πιθανό είναι ότι θα σταματήσουν να βλέπουν εφιάλτες.

• ΕΞΕΤΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
Είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να εκφράσει και να περιγράψει τον εφιάλτη του. Κάντε κουβέντα μαζί του για την καθημερινότητά του. Δείτε, εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο σχολείο ή σε κάποια άλλη δραστηριότητά του, που να το ενοχλεί. Ίσως εκεί να οφείλονται τα τρομακτικά όνειρα.

Σε περίπτωση, που όλα αυτά δεν φέρνουν αποτέλεσμα, συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Ίσως χρειαστεί να μιλήσει και το παιδί μαζί του...