Με την παρουσία του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν και ενδεχομένως του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας Ζακ Λανγκ θα γίνουν, τη Δευτέρα το απόγευμα, στο Θησείο, τα εγκαίνια της πλατείας «Ζακλίν ντε Ρομιγί» προς τιμής της διάσημης ελληνίστριας, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη της αρχαιοελληνικής γραμματείας της Κλασικής Εποχής.

Η Ζακλίν ντε Ρομιγί ήταν η πρώτη γυναίκα που ανακηρύχθηκε καθηγήτρια στο Κολλέγιο της Γαλλίας και η δεύτερη γυναίκα που ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Απεβίωσε στις 18 Δεκεμβρίου 2010.

Το όνομά της θα λάβει διαμορφωμένος χώρος που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών, Νηλέως, Αποστόλου Παύλου και Ακάμαντος. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι και την πρόεδρό του Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, την πρόταση της οποίας να τιμηθεί η μεγάλη ελληνίστρια, υιοθέτησε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει από την πρόεδρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι Αλ. Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν. Για την Ζακλίν ντε Ρομιγί θα μιλήσουν η ομότιμη καθηγήτρια στην Ecole Normale Superieure, Μονίκ Τρέντ-Μπουλμέρ, μαθήτρια της Ζακλίν ντε Ρομιγί και ο ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος. Ι. Δεσποτόπουλος.