Αυτοδιοίκηση αποδεσμευμένη από κομματικές αγκυλώσεις, που να ασκείται από σαραντάρηδες, οι οποίοι θα έχουν εμπειρία στα διοικητικά του δήμου, αλλά δεν θα έχουν εμπλακεί στα δημοτικά δρώμενα, φαίνεται πως επιθυμούν οι Έλληνες ψηφοφόροι των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πανελλαδικής δημοσκόπησης σε δείγμα 30.249 ατόμων της εταιρείας Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

Oι ερωτώμενοι πολίτες δηλώνουν στην πλειoνότητά τους ότι δεν συγκινούνται από το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», ότι επιθυμούν τοπικούς άρχοντες, νέους, που να δίνουν πρακτικές λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα και ότι σε δευτέρο γύρο θα στήριζαν έναν υποψήφιο της κεντροαριστεράς, ενώ ιεραρχούν και τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι τους. 

Οι δημοφιλέστεροι

Δημοφιλέστεροι τοπικοί άρχοντες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι ο δήμαρχος Νίκαιας  Γιώργος Ιωακειμίδης, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκις, Ιλίου Νικόλαος Ζενέτος, Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Αγίων Αναργύρων Νικόλαος Σαράντης και Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης

Όσο για τους δημοφιλέστερους περιφερειάρχες, αυτοί είναι με σειρά προτίμησης των ερωτηθέντων, ο Σταύρος Αρναουτάκης (Κρήτης), ο Κωνσταντίνος Αγοραστός (Θεσσαλίας), ο Αλέξαμδρος Καχριμάνης (Ηπείρου), ο Γιάννης Σγουρός (Αττικής) και ο Ιωάννης Μαχαιρίδης (Ν. Αιγαίου).

Προτιμούν ακομμάτιστους

Ειδικότερα, στη βασική ερώτηση για το αν ένας επόμενος δήμαρχος θα κρινόταν σκόπιμο να έχει τη στήριξη κάποιου κόμματος, 67,4% ζητούν να μην έχει σχέση με την πολιτική και τα κόμματα.

Για τα χαρακτηριστικά, που θα έπρεπε να έχει, 28,3% απαντούν ότι θα πρέπει να είναι αμέτοχος έως τώρα στα δημοτικά δρώμενα και 44,9% να διαθέτει εμπειρία από διοικητικά του δήμου. Σε ό,τι αφορά την ηλικία του, 44% απαντούν να είναι 40 και άνω. Για περίπου 24,9% των ερωτηθέντων, καλό θα ήταν ο επόμενος δήμαρχος να προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, σε αντίθεση με ποσοστό 18,3%, που θα προτιμούσαν κεντροδεξιό. 

Στην περίπτωση που θα έπρεπε σε δεύτερο γύρο να επιλέξουν μεταξύ ενός υποψηφίου κεντροαριστερού και ενός άλλου κεντροδεξιού, 44,9% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων απαντούν ότι θα επέλεγαν εκείνος που προέρχεται από την κεντροαριστερά, σε αντίθεση με 31% που θα ψήφιζαν τον ανθυποψήφιό του.

Για την ψήφο 42 και πλέον στους 100 (42,5%) ψηφοφόρων των δημοτικών εκλογών, είναι αδιάφορο το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο».

Δυσαρεστημένοι από την καθημερινότητα στους δήμους

Παράλληλα, οι πολίτες σε ποσοστό 70,3% δηλώνουν «λίγο» ή «καθόλου» ικανοποιημένοι από την καθημερινή ζωή στο δήμο τους έναντι μόλις 28,9% που δηλώνουν «πολύ» ή «αρκετά». 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, κυριότερα προβλήματα στους δήμους είναι η ανεργία (38,3%), η κακοδιαχείριση πόρων (38,3%), η έλλειψη πόρων(32,9%), η καθαριότητα (31%), η διαφθορά (21,4%), το κυκλοφοριακό (21,1%), οι ελλιπείς υπηρεσίες υγείας (19,2%), η φτώχεια (19,1%), η εγκληματικότητα (13,4%), η παρουσία μεταναστών (13,1%), η μόλυνση περιβάλλοντος (9,7%), τα σχολεία (8,9%) και η ρατσιστική βία (3,2%)