Τεταμένη παραμένει η κατάσταση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούν να απομακρύνουν τους σχολικούς φύλακες που πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας συγκέντρωση στο υπουργείο.

Ομάδα σχολικών φυλάκων πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και οι αστυνομικές δυνάμεις, τραβώντας τους διαδηλωτές από τα πόδια, προσπάθησαν να τους απομακρύνουν, προκειμένου να ανοίξει η μία λωρίδα κυκλοφορίας.

Νωρίτερα οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών στο προαύλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονται στο μέτρο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. 

Πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με δυσφορία και αναπνευστικά προβλήματα. Παραταγμένες έξω από το υπουργείο βρίσκονται οι δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ κλειστή η Β. Σοφίας.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με τους σχολικούς φύλακες, δεσμεύθηκε ότι στα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου μια επιτροπή θα εξετάσει το θέμα τους.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 8 το πρωί επιχείρησε να μπει στο υπουργείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν κατά της αυτοκινητοπομπής. Τελικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατάφερε να μπει στο υπουργείο, όπου έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία των σχολικών φυλάκων.

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Την ίδια ώρα, σε απεργικαό κλοιό βρίσκεται από σήμερα η χώρα. Συγκεκριμένα σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από τη Δευτέρα οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ, ενώ οι δάσκαλοι προχωρούν σε 48ωρη απεργία, 18-19 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στην ένταξη συναδέλφων τους στο καθεστώς κινητικότητας.

Τριήμερη πανελλαδική απεργία από την Τρίτη έως και την Πέμπτη έχουν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων και στην κινητικότητα του προσωπικού.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία και συλλαλητήριο στις 11.30 το πρωί της Τετάρτης στη πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχει και η ΓΣΕΕ η εκτελεστική επιτροπή της οποίας, απέρριψε πρόταση για γενική απεργία και αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μόνο για την Τετάρτη.

Από τα καθήκοντά τους θα απέχουν και οι δικηγόροι στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου. 

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενώ το Σάββατο συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

Το ΠΑΜΕ, τέλος, προανήγγειλε συλλαλητήρια για τις 5 Οκτωβρίου στην πλατεία Ομονοίας, στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.