Με υψηλά ποσοστά συμμετοχής άρχισε χθες η απεργία των καθηγητών σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», για πρώτη φορά φέτος στην ετήσια «παράδοση» που έχει δημιουργηθεί την τελευταία 20ετία, η σπίθα των καταλήψεων γυμνασίων και λυκείων από μαθητές άναψε τόσο γρήγορα, δηλαδή μόλις τρεις ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους. Χθες σε περίπου 10 λύκεια, σε Δυτική Αττική και Αργολίδα, μαθητές δήλωσαν ότι προχωρούν σε κατάληψη του σχολείου τους.

Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη βρίσκονται σχολεία στην Γ΄ Αθήνας, όπως στην Πετρούπολη και στο Ίλιον και δύο ΕΠΑΛ, στην  Ηλιούπολη και το Ελληνικό. Υπό κατάληψη βρίσκονται και σχολεία στην Αργολίδα. Ειδικότερα, υπό κατάληψη τελεί από χθες το 1ο ΕΠΑΛ του Αργους. Εξάλλου η ηγεσία της ΟΛΜΕ σε δηλώσεις της κάλεσε τους μαθητές να συμπορευτούν με τον αγώνα των καθηγητών. Ανάλογες δράσεις σημειώνονται και σε πανεπιστημιακές σχολές. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ, χθες η μέση συμμετοχή καθηγητών στην απεργία ξεπέρασε το 90%. Την υψηλή συμμετοχή επιβεβαιώνει και το υπ. Παιδείας, σύμφωνα με τα στοιχεία του οποίου η μέση συμμετοχή κινήθηκε περί το 73% - ήταν 80% στα σχολεία των αστικών κέντρων και 65% στα σχολεία της περιφέρειας. Στελέχη του υπ. Παιδείας, μιλώντας στην «Κ», απέδωσαν την υψηλή συμμετοχή στη δυναμική που δημιουργεί το εναρκτήριο λάκτισμα μιας απεργίας, ενώ δήλωσαν ότι τηρούν στάση αναμονής για τα ποσοστά που θα καταγραφούν από σήμερα έως και την Παρασκευή, όταν και ολοκληρώνεται η πρώτη πενθήμερη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΟΛΜΕ.

Από αύριο Τετάρτη ο απεργιακός πυρετός «χτυπά» και τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, καθώς ξεκινά η 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, στην οποία έχει δηλώσει συμμετοχή η Διδασκαλική Ομοσπονδία. Επίσης, για αύριο στις 8 μ.μ. έχει προγραμματιστεί συναυλία στο προαύλιο του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων των καθηγητών των δημόσιων σχολείων θα κριθεί στις συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ) την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή η συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ θα λάβει την τελική απόφαση.

Τέλος, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που υπηρετούν εδώ και χρόνια σε δημοτικά σχολεία προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της διαδικασίας μετατάξεων εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια που έγιναν πρόσφατα. Οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι οι ίδιοι θα έπρεπε να έχουν μετατεθεί σε θέσεις που επιθυμούν, και κατόπιν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένες θέσεις όσοι μετατάχθηκαν πρόσφατα.