Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη

Δύο νέες σεισμικές δονήσεις σήμερα το πρωί αναστάτωσαν τους κατοίκους της Φθιώτιδας οι οποίοι συνεχίζουν να χορεύουν στο ρυθμό των Ρίχτερ. 

Η πρώτη σεισμική δόνηση 3,9  Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08.46 το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας ενώ στις 10.39 σημειώθηκε και νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ. 

Χθες το απόγευμα είχαν προηγηθεί δύο σεισμοί στην ίδια περιοχή, που έγιναν αισθητοί και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η πρώτη δόνηση, που ήταν επιφανειακή, είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στην περιοχή της Αμφίκλειας, όπου είχε σημειωθεί ο μεγάλος σεισμός το καλοκαίρι. Κατά το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, το ακριβές επίκεντρο εντοπίστηκε 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Αμφίκλειας.

Η δόνηση που ακολούθησε, στις 18.01, είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ. Όπως διευκρινίστηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός δεν σχετιζόταν με το ρήγμα της Αταλάντης.

Ανησυχία των σεισμολόγων για την «επανάληψη» του φαινομένου

Επιφυλακτικοί είναι οι σεισμολόγοι για τις νέες δονήσεις στην περιοχή καθώς όπως επισημαίνουν το φαινόμενο επιμένει και φαίνεται πως η περιοχή είναι σε σεισμική διέγερση. 

Όπως είπε στο newpost ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος «δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός ούτε εκ μέρους των αρχών ούτε εκ μέρους των κατοίκων οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας». 

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε πως τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές θα πρέπει να ελεγχθούν πριν κατοικηθούν ξανά και κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με κατασκευές που έχουν υποστεί φθορές. 

Όπως επεσήμανε «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί η περιοχή έχει σημαντικά ρήγματα με σημαντικά μεγέθη που μπορεί να δώσουν πιο δυνατούς σεισμούς», ενώ κατέληξε πως αυτή η δραστηριότητα μπορεί να κρατήσει και μήνες. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθύμιο Λέκκα που μίλησε στο newpost «η σεισμική ακολουθία προς το παρόν δεν προκαλεί ανησυχία και εντάσσεται στο πλαίσιο του φυσιολογικού».

Στους δρόμους και πάλι οι κάτοικοι της Φθιώτιδας

Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι μετά τις χθεσινές δονήσεις ενώ ζημιές έχουν αναφερθεί στο Ρεγγίνι, τη Δρυμαία και τους Ξυλικούς. 

Στο Ρεγγίνι, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και τουλάχιστον 20 κάτοικοι ζήτησαν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο στα Καμμένα Βούρλα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμμένων Βούρλων Ταξιάρχη Φακίρη, ο οποίος βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο χωριό «υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία στο Ρεγγίνι».

«Οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελειώσαν τα τραυματισμένα σπίτια» αναφέρει ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης ο οποίος όπως περιγράφει «ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και βλέπει σπίτια με πολλές ρωγμές. Ρωγμές, πολύ μεγαλύτερες, έχει και η εκκλησία» τονίζει χαρακτηριστικά.