Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Έξι ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες συγκαταλέγονται  ανάμεσα στους 400 πλουσιότερους επιχειρηματίες των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού «Forbes» του Σεπτεμβρίου.

Οι εν λόγω επιχειρηματίες όχι μόνο δεν μπορούν να φανταστούν πως είναι οι συνθήκες οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά μπορούν να κομπάζουν για τις περιουσίες τους που κυμαίνονται από τα 1,3 δισεκατομμύρια έως τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια και μάλιστα σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής... σύγχυσης! 

Οι ελληνικής καταγωγής μεγιστάνες των ΗΠΑ μπορεί να βρίσκονται με τις πρώτες εκατό θέσεις, ωστόσο έχουν να επιδείξουν μια αξιοζήλευτη επιχειρηματική δραστηριότητα με πολλά... δολάρια. Ο Τζον Πολ Ντετζόρια, γιος Ελληνίδας είναι σύμφωνα με το Forbes, ο πλουσιότερος αμερικανός ελληνικής καταγωγής με περιουσία αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Άρχισε την επιχείρησή του, με προϊόντα κομμωτικής, πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα για να πουλήσει τα σαμπουάν του μετατρέποντας την άγνωστη τότε επιχείρησή του σε κολοσσό με το όνομα John Paul Mitchell Systems. Από το 1989 ασχολείται και με την πώληση τεκίλας. Το 2011 μάλιστα πούλησε πάνω από 2,4 εκατ. κιβώτια. 

Στην 161η θέση βρίσκεται ο ιδιοκτήτης της γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών New Balance που μέσα σε λίγα χρόνια έκανε τον ελληνικής καταγωγής Τζιμ Ντέιβις δισεκατομμυριούχο. Η εταιρεία του είναι παγκόσμιος όμιλος με περισσότερους από 4.000 εργαζομένους και  περιουσία 3,1 δισ. δολαρίω κινόντας τα... νήματα στο εμπόριο των ΗΠΑ.

Στη ίδια θέση το Forbes τοποθετεί επίσης και τον Τζον Κατσιματίδης με περιουσία 3,1 δισεκατομμύριων δολαρίων. Ο κ. Κατσιματίδης είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Gristedes στη Νέα Υόρκη, ενώ δραστηριοποιείται στο real estate και στην αγορά πετρελαίου. 

Ο τέταρτος πλουσιότερος Έλληνας της Αμερικής είναι ο Γιώργος Αργυρός, με περιουσία 2,1 δισ. δολαρίων και βρίσκεται στην 260η θέση της λίστας. Ο Τζορτζ Αργυρός από πολύ μικρός αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρά για να συνεισφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ίσως εκεί να κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας του ελληνοαμερικάνου που με μόλις 900 δολάρια δανεικά κατάφερε να κάνει μία περιουσία που σήμερα υπολογίζεται σε ενάμιση δισεκατομμύρια δολάρία. Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Chapman και σκληροπυρηνικός ρεπουμπλικάνος, αλλά δεν φοβάται να πει τη γνώμη του και να κάνει κριτική ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα. Η εταιρία του είναι ο όμιλος Arnel, στην κατοχή του μέχρι σήμερα είχε από ομάδα μπέιζμπολ πρώτης κατηγορίας μέχρι και την Air Cal μία αεροπορική εταιρία που πουλήθηκε στην American Airlines. 

Τέλος, στη 273η θέση βρίσκεται ο Μιχάλης Ζαχαρής με περιουσία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Ζαχαρής έχει φαρμακευτικές εταιρείες στην Αμερική. Στην 386η θέση στη λίστα, με περιουσία 1,3 δισ. δολάρια, βρίσκεται ο Ντιν Μητρόπουλος, ιδρυτής της εταιρίας επενδύσεων Metropoulos & Co. 

TAGS