Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης παράνομων εσόδων η Ρεβέκκα Σκαφτούρα, δείχνοντας ως υπαίτιο τον πρώην σύζυγό της, Γιάννη Καρούζο.

Αποσπάσματα από το απολογητικό υπόμνημα της Ρεβέκκας Σκαφτούρα:

«Ο Καρούζος επαψε να επικοινωνεί με τα τέκνα μας από το Πάσχα του 2012, ενώ το Δεκέμβρη του ίδιου έτους συνελήφθη ως φυγόποινος. Η αγωγή διαζυγίου μου για ισχυρό κλονισμό εκδικάστηκε στις 3/6/2013 μετά από τρεις αναβολές με ευθύνη του εν διαστάσει συζύγου μου και αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

Από το φθινόπωρο του 2010, όταν και επήλθε οριστικά η διάσταση στον εγγαμο βίο μας επιδόθηκε σε έναν ανελέητο πόλεμο κατασυκοφάντησής μου απο τον όμιλο στερώντας μου ακόμη και την πρόσβαση στο γραφείο. (...) Εγώ, από νωρίς αποστασιοποιήθηκα από την εγγενή δραστηριότητα του τέως συζύγου μου διότι αφοσιώθηκα στις προσπάθειες τεκνοποίησης με εξωσωματική γονιμοποίηση και στη συνέχεια αυτό το επέβαλε η δύσκολη κυοφορία μου. Για διάστημα 2 ετών απο 2005-2007 απείχα πλήρως από τις δράσεις του ομίλου και έμεινα αφοσιωμένη αποκλειστικά στην οικογένειά μου. Το έτος 2007 αναλαμβάνω τον Τομέα μισθώσεων των ακινήτων που αγοράζει ο Καρούζος.

Η διοίκηση της εταιρίας τυπικά και ουσιαστικά ανήκε αποκλειστικά στον Καρούζο. Αυτός έπαιρνε όλες τις αποφάσεις σχετικά με την επεκτατική, τιμολογιακή και αρχιτεκτονική πολιτική των ακινήτων που ανήκαν στον όμιλο. (...) Ουδέποτε υπήρξα εκτελεστικό μέλος κάποια από τις εταιρείες του Καρούζου, ο οποιός επέλεγε πάντα τα ακίνητα που θα αγόραζε και σε ποιόν θα τα πουλούσε.

Εγώ ουδεμία εμπλοκή είχα στις διαπραγματεύσεις και τις αγοραπωλησίες των ακινήτων και ουδεμία εμπλοκή στα χρηματοοικονομικά του ομίλου και στον τρόπο εύρεσης χρηματοδότησης και πιστώσεων από τις τράπεζες. Δηλώνω με τον πλέον απερίφραστο τρόπο ότι εγώ ουδέποτε ήρθα σε επαφή με υπαλλήλους της τράπεζας για την επίτευξη δανείου. Την ανεύρεση δανείων είχε αναλάβει αποκλειστικά οπως και τη γενικότερη χρηματοπιστωτική πολιτική του ομίλου ο Καρούζος με τους οικονομικούς του συνεργάτες.

Ότι ασκούσε την απόλυτη εξουσία του ομίλου ο Ιω. Καρούζος αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός οτι πώλησε κυριολεκτικώς σε μία νύκτα εν αγνοία μου όλες τις εταιρείες του στον κ. Ζωγραφάκη, δίχως να το ανακοινώσει σε κανέναν άλλο συνεργάτη του.

Δεν μπορούσα να μεταβάλω τις βουλές του Καρούζου, ο οποιός διοικούσε με σχεδόν απολυταρχικό τρόπο τις εταιρίες καθώς ουδεμία ανάμειξη είχα με τα φορολογικά και λογιστικά του ομίλου. Ακολουθούσα τις οδηγίες του. Φοβούμενη ότι ο απρόβλεπτος και ο δεσποτικός Καρούζος μπορούσε εν μία νυκτί να καταστρέψει και τις εταιρίες που προορίζονταν για τα τέκνα μας, αψηφώντας το επιβαλόμενο πρόστιμο (1 εκατ. ευρώ για πολεοδομικές παραβάσεις) μετέφερα το ποσό των 1,2 εκατ ευρώ σε ατομικούς μου λογαριασμούς ώστε να το προστατεύσω από τις επιθυμίες του. Για μεγαλύτερη ασφάλεια θεώρησα ότι έπρεπε να το μεταφέρω σε τρίτο πρόσωπο.

Ουδεμία προσπάθεια να κρυφτώ εν Ελλάδι επέδειξα και ουδέποτε αποπειράθηκα να διαφύγω στο εξωτερικό. Η σύλληψη δεν ελαβε χωρα σε καποιο απιθανο σημείο αλλά έξω από τη σχολική μονάδα των παιδιών μου που μόλις είχα αφήσει, όπως έκανα, εγώ προσωπικά και όχι καποιο άλλο άτομο».