Γράφει η Ντία Μούλου

Προχωρά η διαδικασία της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, ύστερα και από την υπογραφή των νέων αποφάσεων από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο στην Παιδεία, καθώς οι πρυτάνεις είναι αντίθετοι στο μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, τονίζοντας μάλιστα πως τα ιδρύματα όχι μόνο δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά παρουσιάζουν έλλειμμα 2.500 ατόμων.

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει στο plan B, ενώ την ίδια ώρα οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν προσωρινά εκπαιδευτικούς που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και τους καλεί να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, προκαλεί νέο πονοκέφαλο στα συναρμόδια υπουργεία. 

Υπεγράφησαν οι ΚΥΑ για την κατάργηση 1.929 θέσεων σε υπουργεία

«Έπεσαν» την Τρίτη οι υπογραφές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση 1.929 πλεοναζουσών οργανικών και προσωποπαγών θέσεων, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού. 

Τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις συνέταξαν και απέστειλαν στο Υπουργείο τα ακόλουθα αρμόδια Υπουργεία: Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείο Τουρισμού και Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Η κατάργηση των παραπάνω θέσεων γίνεται ύστερα από τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης της 23ης Ιουλίου, της 26ης Αυγούστου και της 13ης Σεπτεμβρίου 2013 και στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης υπουργείων και φορέων. Επισημαίνεται δε, ότι στις περιπτώσεις όπου καταργούνται θέσεις του ίδιου κλάδου ή και ειδικότητας, η επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσης θα διενεργηθεί μετά από αξιολόγησή τους, με βάση την αποτίμηση των προσόντων όλων των υπαλλήλων του κλάδου ή και της ειδικότητας που ανήκουν οι καταργούμενες θέσεις του φορέα.

Να σημειωθεί βέβαια ότι εκτός από το υπουργείο Παιδείας ακόμα εκκρεμεί και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (400 οργανικές θέσεις), λόγω των εξαιρέσεων που τέθηκαν (τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας) για συγγενείς που έπεσαν στην τέλεση των καθηκόντων τους.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν καταργηθεί 2.114 θέσεις εκπαιδευτικών, 2.234 σχολικών φυλάκων, 53 υπαλλήλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και 1.672 υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση (λόγω μεταφοράς αρμοδιοτήτων) που ψηφίστηκε τον Ιούλιο από τη Βουλή, στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 καταργούνται οι συνολικά 3.521 θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ανακαλεί τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών το υπουργείο Παιδείας

Ανακαλεί τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη το υπουργείο Παιδείας, υλοποιώντας την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Όπως αποκάλυψε το newpost,το υπουργείο με προσωπικές επιστολές προς τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, ενημέρωσε: «επανέρχεστε στη θέση σας μέχρι την έκδοση αποφάσεως του Συμβουλίου επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής».

Την περασμένη εβδομάδα το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, είχε κάνει δεκτή την αίτηση δύο εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ζητούσαν να ανασταλεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στο οποίο είχαν τεθεί.Διευκρινίζεται, ότι οι αιτήσεις αναστολών είναι ατομικές και όχι ομαδικές και το δικαστήριο κρίνει κατά περίπτωση.

Την ίδια ώρα, καλείται να αντιμετωπίσει και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο  επέστρεψε στο υπουργείο Παιδείας ως μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Η μη νομιμότητα του επίμαχου σχεδίου διατάγματος έγκειται στο ότι έπρεπε να είχε εκδοθεί έως τη 10η Μαρτίου 2013, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Η μη κατάθεσή του στο ΣτΕ και η μη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως την επίμαχη ημερομηνία έχει ως συνέπεια η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών να γίνει, πλέον, με τους κανόνες που ισχύουν για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου και των άλλων φορέων που προβλέπονται στο άρθρο 4 Ν. 4024/2011.

Διορισμούς ζητούν οι πρυτάνεις

Εντελώς αντίθετοι με τη διαθεσιμότητα στα πανεπιστήμια εμφανίστηκαν οι πρυτάνεις, στην έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λαύριο, καλώντας μάλιστα την πανεπιστημιακή κοινότητα να συμμετάσχει στις 20 και 23 Σεπτεμβρίου σε εκδηλώσεις υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου.

Στο ψήφισμα των πρυτάνεων αναφέρεται πως η εφαρμογή της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια θα οξύνει το υπάρχον πρόβλημα και θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι «η διαθεσιμότητα του προσωπικού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των Πανεπιστημίων, εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και οδηγεί στην απώλεια ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας στον αγώνα επιβίωσης και ανάπτυξής της, αυτό του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Σύμφωνα με το ψήφισμα των πρυτάνεων, η εφεδρεία, η συνταξιοδότηση και η α' φάση της διαθεσιμότητας, τα τελευταία έξι χρόνια έχει μειώσει το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων κατά το ήμισυ, ενώ η πρακτική αυτή τις τελευταίες εβδομάδες έχει οδηγήσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε «ουσιαστική αναστολή λειτουργίας». Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, λοιπόν, ζητεί από το υπουργείο τον άμεσο διορισμό 402 μελών ΔΕΠ και τη  χορήγηση επιπλέον πιστώσεων για την πρόσληψη μελών ΕΤΕΠ και διδασκόντων με το ΠΔ 407/80, ενώ σημειώνει πως είναι αδύνατον «να καταρτίσουν ενδεικτικό προϋπολογισμό για το 2014, μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, όπως ζητά το Υπουργείο Παιδείας».

Το plan B του υπουργείου Παιδείας

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα αξιολογήσει τα στοιχεία που δόθηκαν από τα πανεπιστήμια για το προσωπικό τους, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν επιχειρησιακά έτοιμες να να εφαρμόσουν το μέτρο της διαθεσιμότητας περίπου 1.700 διοικητικών υπαλλήλων. Το υπουργείο έχει ήδη έτοιμο το plan B, το οποίο προβλέπει την επιλογή του προσωπικού που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες πλεονάζει και μπορεί να τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, στο έγγραφο που απέστειλε την Τρίτη στα πανεπιστήμια αναφέρονται δέκα δείκτες για τον υπολογισμό των υπαλλήλων που θα μπουν στο καθεστώς. Στο έγγραφο προτείνονται αναλυτικά:

1. Καταγραφή ανά σχέση εργασίας (μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), ανά επίπεδο εκπαίδευσης και κλάδο του υφισταμένου προσωπικού.

2. Καταγραφή του πλήθους των τμημάτων ανά ίδρυμα, των μελών διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού στα πανεπιστήμια ή εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ και της γεωγραφικής διασποράς, εφόσον υπάρχει, σε πόλεις του ιδρύματος.

3. Υπολογισμός με βάση τους εισακτέους των τμημάτων για το 2013 πολλαπλασιαζόμενους επί τα έτη σπουδών τους +2 και λαμβάνοντας υπόψη συντελεστή ανά τμήμα ανάλογα με τον εργαστηριακό τους χαρακτήρα (πολυτεχνικά τμήματα, ιατρικά τμήματα κτλ.) και τον εξυπηρετούμενο ετήσιο φοιτητικό πληθυσμό του ιδρύματος.

4. Υπολογισμός των απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους ως συνάρτηση του πλήθους των τμημάτων (πλήθος διοικητικών υπαλλήλων ανά τμήμα).

5. Υπολογισμός των απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους ως συνάρτηση του πλήθους του εξυπηρετούμενου φοιτητικού πληθυσμού κάθε ιδρύματος (πλήθος διοικητικών υπαλλήλων ανά 100 εξυπηρετούμενους φοιτητές).

6. Υπολογισμός των απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους ως συνάρτηση του πλήθους των διδασκόντων.

7. Υπολογισμός των μέσων σταθμικών απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους με βάση τις τρεις προηγούμενες παραμέτρους ορίζοντας συντελεστές βαρύτητας για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες.

8. Ορισμός συντελεστή βαρύτητας με βάση τη γεωγραφική διασπορά των τμημάτων του ιδρύματος ανά πόλη.

9. Υπολογισμός των τελικών απαιτήσεων σε διοικητικό προσωπικό ανά ίδρυμα βάσει του γινομένου των απαιτήσεων του σημείου 7 επί τον συντελεστή βαρύτητας βάσει της γεωγραφικής διασποράς σε πόλεις (σημείο 8).

10. Υπολογισμός των πλεονασμάτων και των κενών σε διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος ως τη διαφορά του υφιστάμενου διοικητικού προσωπικού του (σημείο 1) και των τελικών απαιτήσεων (σημείο 9).