«Για τοκογλυφικά επιτόκια και παράλογες απαιτήσεις του κράτους απέναντι στο δήμο του Πειραιά», έκανε λόγο σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος της πόλης Βασίλης Μιχαλολιάκος, αναφερόμενος στο συνολικό χρέος του Δήμου, που σήμερα αγγίζει τα 173 εκατομμύρια ευρώ.

«Θέλω συνεργασία με την κυβέρνηση, δεν θέλουμε να πάμε στη σύγκρουση, αλλά αν χρειαστεί για το συμφέρον του Πειραιά θα γίνει και αυτό, ακόμα και αν ήταν κυβέρνηση υπό τον Αντωνη Σαμαρά» ανέφερε ο Δήμαρχος, ο οποίος ζήτησε τέσσερα πράγματα από την κυβέρνηση, προκειμένου να «ανασάνει» οικονομικά ο δήμος και να γίνει πιο λειτουργικός.

Ο κ. Μιχαλολιάκος ζήτησε την παραγραφή ενός ποσού των τόκων από το δάνειο των 139 εκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει ο Δήμος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πενταετή περίοδο χάριτος, μείωση του επιτοκίου κάτω από τα όρια του 5% και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 25 χρόνια από τα 15 που είναι σήμερα.

«Είναι απίστευτο να έχουμε ένα δάνειο που ήταν 83 εκατομμύρια και να έχει φτάσει μέσα σε λίγα χρόνια στα 140 εκατ. ευρώ» δήλωσε ο κ. Μιχαλολιάκος. Επίσης τόνισε ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος με δημιουργικότητα, είναι αυτονόητο το καθήκον οποιασδήποτε κυβερνήσεως να εγγυηθεί τις μισθολογικές δαπάνες, καθώς οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι δεν επαρκούν για τη μισθοδοσία.

Ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι φιλόδοξος στόχος του είναι να αξιοποιηθούν τα κτίρια του Δήμου και να υπάρξει οργάνωση των υπηρεσιών για την είσπραξη των βεβαιωθέντων χρεών από καταστήματα και επιχειρήσεις. Μίλησε επίσης για μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη αλλά πρόσθεσε ότι αυτά θα πρέπει να γίνουν κοινωνικά δικαιότερα.

Για το θέμα της καθαριότητας ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η νέα δημοτική αρχή πέτυχε την αρχική της δέσμευση για καθαρή πόλη μέσα σε 60 ημέρες, ενώ τόνισε ότι έγινε αναβάθμιση του μηχανικού εξοπλισμού της καθαριότητας, τη συντήρηση της οποίας θα έχουν από εδώ και στο εξής οι προμηθεύτριες εταιρείες.

Για την σχέση του Πειραιά με τον ΟΛΠ, ο κ. Β. Μιχαλολιάκος εμφανίστηκε υπέρ των συνεργασιών, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ανταποδοτικότητας προς τον Πειραιά, της λειτουργίας του λιμανιού.

Αναφερόμενος στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 του Πειραιά» μίλησε για εξορθολογισμό της λειτουργίας του, ενώ ανέφερε ότι θα εξεταστούν εξονυχιστικά όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων και των δαπανών και θα καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Στο μεταξύ σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία» Γιάννης Μίχας αναφέρει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, επικαλούμενο «ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες» απέρριψε την πρόταση της διοίκησης του Δήμου Πειραιά για την υπογραφή δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους περίπου 4,7 εκ. ευρώ, με στόχο την αποπληρωμή μέρους της τοκοχρεωλυτικής δόσης των τριών πρώτων μηνών του 2011.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, σε μακροσκελή απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν τηρήθηκε η αρχή της διαφάνειας κατά τη διαδικασία αναζήτησης ενδιαφερομένων, αφού δεν δόθηκε επαρκής βαθμός δημοσιότητας ενώ η πρόσκληση για την υποβολή προσφορών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπήρξε προσχηματική.