current views are: 1

19 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση04:17

Oργή για τη δολοφονία του 34χρονου – «Κάηκε» η Νίκαια και το Κερατσίνι

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι, που ξεκίνησε από το σημείο που δολοφονήθηκε ο 35χρονος Παύλος Φύσσα,ς μετά από επίθεση ομάδας ατόμων εναντίον του.

Δημοσίευση 04:17’
αρθρο-newpost

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι, που ξεκίνησε από το σημείο που δολοφονήθηκε ο 35χρονος Παύλος Φύσσα,ς μετά από επίθεση ομάδας ατόμων εναντίον του.

Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι, που ξεκίνησε από το σημείο που δολοφονήθηκε ο 34χρονος Παύλος Φύσσας μετά από επίθεση ομάδας ατόμων εναντίον του.

Τα επεισόδια που συνόδευσαν τη διαμαρτυρία και διήρκεσαν πολλές ώρες, ήταν ενδεικτικά της οργής, όχι μόνο για τη σφοδρότητά τους αλλά και για την αφορμή από την οποία ξεκίνησαν.

Συνολικά 130 άτομα προσήχθησαν, ενώ εξ αυτών συνελήφθησαν 34 άτομα.

Η διακριτική παρουσία δύο διμοιρίων των ΜΑΤ σε έναν κάθετο δρόμο της Γρηγορίου Λαμπράκη, λίγο πριν από το ΑΤ Κερατσινίου, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει την ένταση.

Πεδίο μάχης το Κερατσίνι, τα Ταμπούρια, η Νίκαια, η Χαλκηδόνα

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και μέχρι τις 11 το βράδυ μικρές εστίες έντασης στα στενά του Κερατσινίου έκαναν την εμφάνισή τους.

Η αρχή έγινε με πετροπόλεμο εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, λίγα μέτρα έξω από το αστυνομικό τμήμα επί της Γρηγορίου Λαμπράκη.

Όταν η κεφαλή της μεγάλης πορείας είχε πια φτάσει στα Ταμπούρια, στη λεωφόρο Σαλαμίνος, οι αντιεξουσιαστές στην «ουρά» έδιναν μάχη με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που ενισχύονταν.

Μέχρι τις 8 το βράδυ τα επεισόδια είχαν επεκταθεί. Στη λεωφόρο Σαλαμίνας στα Ταμπούρια οι αντιεξουσιαστές έσπασαν βιτρίνες ενεχυροδανειστηρίων.

Κατά μήκος της Παναγή Τσαλδάρη -όπου δολοφονήθεκε ο 35χρονος- έβαλαν φωτιές σε κάδους και έσπασαν ΑΤΜ τραπεζών. Μεγάλο μέρος του Κερατσινίου έμεινε χωρίς ρευμα καθώς τα καλώδια της ΔΕΗ «άρπαξαν» φωτιά από τις φλόγες που ξεπηδούσαν από τους κάδους απορριμάτων.

Στο ΑΤ Κερατσινίου οι μάχες συνεχίζονταν: οι αστυνομικοί δέχονταν επιθέσεις με μεγάλα κομμάτια μάρμαρο και τούβλα και απαντούσαν με δακρυγόνα.

Πετροπόλεμος και στη Θεσσαλονίκη

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε και η Θεσσαλονίκη.Τα επεισόδια ξεκίνησαν, γύρω στις 8.30 το βράδυ, όταν η μαζική πορεία, που ξεκίνησε από την πλατεία Καμάρας, έφτασε στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Δωδεκανήσου.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε πέτρες και διάφορα αντικείμενα σε αστυνομικούς που είχαν αποκλείσει τους δύο δρόμους με κλούβες της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών. Μεγάλος όγκος των διαδηλωτών επέστρεψε στην πλατεία Καμάρας, όπου σταδιακά μετά τις 10 το βράδυ άρχισαν να αποχωρούν, δίνοντας στην κυκλοφορία την Εγνατία Οδό. Οι αρχές προχώρησαν σε 36 προσαγωγές ατόμων, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε βιτρίνες καταστημάτων και κάδους απορριμμάτων.

Σοβαρά επεισόδια στην Πάτρα με έναν τραυματία

Στην Πάτρα, οι ταραχές ξέσπασαν στην οδό Γούναρη, από μέλη του αντεξουσιαστικού χώρου που πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Φθορές προκλήθηκαν στο δημαρχείο της πόλης, αλλά και σε πολλά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στους κεντρικούς δρόμους.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να απωθήσουν προς στιγμήν τους διαδηλωτές, ωστόσο οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν, μέχρι και το Εργατικό Κέντρο της πόλης, όπου και εκεί σημειώθηκαν επεισόδια.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr, ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά από τις ταραχές. Η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή 20 ατόμων.


σχετικα αρθρα