current views are: 2

19 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση10:36

Τρία νέα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας για υπερήλικες και αρρώστους

Με τρία προγράμματα το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Οικονομικών, στοχεύει στην κοινωνική φροντίδα των ανήμπορων πολιτών.

Δημοσίευση 10:36’
αρθρο-newpost

Με τρία προγράμματα το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Οικονομικών, στοχεύει στην κοινωνική φροντίδα των ανήμπορων πολιτών.

Με τρία προγράμματα το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Οικονομικών, στοχεύει στην κοινωνική φροντίδα των ανήμπορων πολιτών. Το ήδη υπάρχον πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εξελίσσεται σύμφωνα με τον υφυυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ούτως ώστε το κοινωνικό κράτος να έχει εντονότερη παρουσία, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά. 

Για το μέλλον του συγκεκριμένου προγράμματος είχε απευθύνει ερώτηση στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην υπάρξουν ολιγωρίες και να εξασφαλιστούν οι πόροι για τη συνέχισή του, πολύ περισσότερο σήμερα μέσα στις συνθήκες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης στη χώρα. 

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως αυτό θα μετεξελιχθεί, το κοινωνικό κράτος θα έχει εντονότερη παρουσία, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά. Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Υγείας, Οικονομικών), ούτως ώστε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και συναισθηματικής στήριξης, ιατρικής φροντίδας, νοσηλευτικής μέριμνας και φυσικοθεραπείας, βοήθεια για μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών, συνοδεία των ανήμπορων, όταν χρειάζεται, ακόμα και σε υπηρεσίες ή οπουδήποτε χρειαστεί να μεταβούν.

Αυτές οι υπηρεσίες θα παρέχονται σε δικαιούχους τριών επιμέρους προγραμμάτων: του προγράμματος «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», το οποίο είναι θεσμοθετημένο και το διαχειρίζεται το ΙΚΑ, του προγράμματος «Κατ’ οίκον κοινωνική φροντίδα», το οποίο θεσμοθετείται για πρώτη φορά και την ευθύνη του θα έχει η Κοινωνική Πρόνοια και του προγράμματος «Κατ’ οίκον νοσηλεία».
Το πρόγραμμα «Κατ΄οίκον κοινωνική φροντίδα» θα επιχειρήσει να καλύψει υπερήλικες και ΑμεΑ που δεν έχουν κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με το πρόγραμμα «Κατ΄οίκον νοσηλεία», σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα προσφέρονται υπηρεσίες μετανοσοκομειακής στήριξης σε άτομα που είτε βρίσκονται ακόμα στο νοσοκομεία, είτε ζουν απομονωμένα για να μπορέσουν να αναρρώσουν.

Εξάλλου, με νομοθετική διάταξη θα εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας να καθορίσουν τις προδιαγραφές και τον τρόπο που θα παρέχονται οι υπηρεσίες αυτές, ούτως ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ανάγκη που υπάρχει για κατ’ οίκον στήριξη ανθρώπων που έχουν διαφορετικές ανάγκες, αλλά ουσιαστικά μέσα από έναν μηχανισμό στήριξης.

«Προετοιμάζουμε, με άμεσες ενέργειες και θεσμικές παρεμβάσεις, τη συνεργασία σε κάθε δήμο όλων των φορέων που με κάθε τρόπο δουλεύουν, δρουν, εργάζονται στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και της στήριξης των αδυνάμων» είπε ο κ. Κεγκέρογλου και διευκρίνισε ότι «η κοινωνική σύμπραξη όλων αυτών των φορέων, με υπεύθυνο τον δήμο, θα μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα, θα δώσει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν το πώς το κράτος, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, στηρίζει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο τους αδύναμους της κοινωνίας μας».

Με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα προβλεφθεί η λειτουργία ενιαίου ηλεκτρονικού μητρώου για τους ωφελούμενους του κάθε επιμέρους προγράμματος. Θα δοθεί επίσης στους δήμους η δυνατότητα να συνάπτουν απευθείας προγραμματικές συμβάσεις, προκειμένου να υλοποιούν το νέο μετεξελιγμένο και αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».


σχετικα αρθρα