Ανοίγει, έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια, ο δρόμος για την απόκτηση άδειας λειτουργίας από τη Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων της νόσου Αλτσχάιμερ “Άγιος Ιωάννης” η οποία μέχρι τώρα λειτουργούσε με την άδεια ίδρυσης.

Σε απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της Μονάδας “Άγιος Ιωάννης” για την επόμενη τριετία από το ΕΣΠΑ. Η Μονάδα διαθέτει Κέντρο Ημέρας και υπηρεσία υποστήριξης οικογένειας-κατ΄ οίκον νοσηλείας.

Σύμφωνα με την επιστημονικά υπεύθυνη των Κέντρων Ημέρας της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, Μάγδα Τσολάκη, η καθυστέρηση για τη χορήγηση της άδειας οφειλόταν σε αδιαφορία των αρμοδίων. “Τώρα πλέον και η μονάδα “Αγία Ελένη” και ο “Άγιος Ιωάννης” διαθέτουν την άδεια λειτουργίας και ενώ μέχρι τώρα χρηματοδοτούνταν από το υπουργείο Υγείας, μπορούν πλέον να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ απ΄ όπου θα χρηματοδοτηθούν για τα επόμενα τρία χρόνια” πρόσθεσε η κ Τσολάκη.

Στόχοι των Μονάδων Αντιμετώπισης Προβλημάτων της νόσου Αλτσχάιμερ είναι:
-    η παροχή συμβουλών για τη φροντίδα των ασθενών, υπηρεσιών πληροφόρησης-ενημέρωσης και εκπαίδευσης των περιθαλπόντων και των οικογενειών τους.
-    η παροχή αμοιβαίας βοήθειας των μελών των οικογενειών των ασθενών προκειμένου να μειωθεί το κοινωνικό, οικονομικό και συναισθηματικό κόστος από τη μακρόχρονη φροντίδα των ατόμων που πάσχουν από άνοια.
-    η δημοσιοποίηση των κοινωνικών αναγκών του προσβληθέντα πληθυσμού και η επιμόρφωση του κοινού ώστε να ενημερωθεί - εξοικειωθεί με το πρόβλημα.