Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Tην επιείκεια του δικαστηρίου ζήτησε ο δικηγόρος του εξαδέλφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα κατά την αγόρευσή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στην υπόθεση για τις χρυσές μίζες του Υπουργείου Άμυνας.

Ο κ. Στέλιος Γκαρίπης ζήτησε επιείκεια «'οχι όμως λόγω της βαριάς κατάστασης της υγείας του κ.Ζήγρα, αλλά για να περάσετε ένα μήνυμα προς την κοινωνία. Μπορεί να υπάρξουν και άλλοι “Ζήγρες“, που να θέλουν να αποκαλύψουν την αλήθεια, και θέλουν την στήριξη της Δικαιοσύνης. Πρέπει οι μελλοντικοί παρανομούντες να έχουν το φόβο αυτό, “μην μας κάτσει κι εμάς κάνας Ζήγρας“»

Ο κ.Γκαρίπης ζήτησε ακόμα από το Δικαστήριο «να εξαντλησει την αυστηρότητά του σε όσους λένε ψέματα και προσπαθούν να το μπερδέψουν.»

«Συνειδητά», συνέχισε, «δεν ακολουθήσαμε τους κανόνες της μαφίας, όπως η Ομερτά. Μέλημα του κ.Ζήγρα ήταν η αποκάλυψη της αλήθειας.»

«Ακούστηκε από τους δικηγόρους του Άκη Τσοχατζόπουλου πως είναι αγνώμων, επειδη απλά είπε την αληθεια. Είναι δεδομένη η ευγνωμοσύνη του για τον υπουργό, που του έσωσε τη ζωή όταν έπαθε λευχαιμία. Το αντάλλαγμα που του δίνουμε είναι η ευκαιρία να ζητήσει επιτέλους συγνώμη. Όχι από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά από τον Ελληνικό λαο για τις μίζες που πήρε.»

Αιχμές για Βίκυ - Σμπώκο

«Έχουμε ακούσει τα πάντα, να μας χλευάζουν (τόσο οι συγκατηγορούμενοι του κ.Ζήγρα, όσο και οι δικηγόροι τους), αλλά δεν δυσκολέψαμε το έργο του δικαστηρίου. Είπαν πως ο Ζήγρας είναι ψυχικά ασθενής, ζήτησαν ακόμα και την ακυρότητα της απολογίας του επειδή την ανέγνωσε. Εμείς όμως δεν πετάγαμε ενστάσεις όταν μία πολεμίστρια του φωτός διάβαζε τη δική της, ούτε όταν ακούγαμε για άσχετες μαντινάδες από τα Ανώγεια.»

«Δεν είπαμε τίποτα για την επαγγελματική πορεία του Νίκου Ζήγρα, ούτε φέραμε μάρτυρες υπεράσπισης. Τι να σας πούμε; Τι καλός που είναι ο Ζήγρας; Πόσο πετυχημένος επαγγελματίας; Και πως τελικά πιάστηκε βλάκας και τον εκμεταλλεύτηκε ο Τσοχατζόπουλος, όπως τόσοι άλλοι; Όχι, εξαρχής είπαμε πως ντρεπόμαστε γιατί ξέραμε πως πρόκειται για μίζες των εξοπλιστικών.»

«Ο υπουργός προσπαθεί να εμφανίσει τον Ν.Ζήγρα ως τρελό. Φανταστείτε να είχε αποκαλύψει ο Ζήγρας την αλήθεια νωρίτερα όταν ο Άκης ήταν πανίσχυρος. Τώρα θα είχε καταλήξει στο Αιγηνήτειο. Η αλήθεια όμως λύτρωσε την ψυχή του Νίκου Ζήγρα. Ήταν η σωτηρία της ψυχής του. Γλίτωσε από την αγωνία που κατατρώει κάθε κατηγορούμενο.»

Η αντίδραση του Άκη

Με φωνές αντέδρασε ο πρώην υπουργός όταν ο κ.Γκαρίπης ανέφερε πως ο υπουργός «πρέπει να σταματήσει να μας ταϊζει παραμύθια.»

«Κάνατε αναφορά σε ψευτιές. Ψεύδεστε ασύστολα. Θέλετε να επιβάλετε αυτά που λέτε ως την πραγματική αλήθεια;» ξέσπασε ο κ.Τσοχατζόπουλος, ενώ λίγο αργότερα αναρωτήθηκε «Εάν αυτά που λέει ο κύριος είναι αγόρευση ή κατηγορητήριο. Αντί να υπερασπίζεστε τον πελάτη σας λέτε ό,τι να ναι. Έχετε κρύψει την αλήθεια. Έχετε σκοπιμότητες.»