Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Βαθιά ανησυχία και έντονος προβληματισμός εκφράστηκαν διεθνώς για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τη στυγερή δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, αφού τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Μέσων Ενημέρωσης εκφράζονται φόβοι για το πού μπορεί να οδηγήσουν οι πρακτικές της Χρυσής Αυγής, με δεδομένο τον εύθραυστο κοινωνικό ιστό στη χώρα μας.

«Έπειτα από τη δολοφονία ακτιβιστή, φόβοι για αύξηση του εξτρεμισμού στην Ελλάδα» τιτλοφόρησαν την αναφορά τους οι New York Times, με την ιστοσελίδα του περιοδικού TIME να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Ο θάνατος του Παύλου Φύσσα σηματοδοτεί την πρώτη δολοφονία ενός Έλληνα πολίτη και δημιουργεί υποψίες ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει χάσει πλέον τον έλεγχο των χαμηλόβαθμων στελεχών της».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, από την πλευρά της έγραψε πως «η βία της Χρυσής Αυγής είναι μια πολιτική τακτική» εξηγώντας ότι «το πρώτο κύμα των επιθέσεών της είχε στόχο τους μετανάστες και έδωσε πολιτική εξουσία. Σήμερα, οι νεο-Ναζί υποδύονται τους υπερασπιστές των παραδοσιακών αξιών» και επιτίθενται σε πολιτικούς τους αντιπάλους, λιγότερους σε αριθμό, επισημαίνεται.

Αίσθηση προκλήθηκε και στη Γερμανία, με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung να επισημαίνει ότι «πολιτική δολοφονία συνταράσσει την Αθήνα» κάνοντας λόγο για «έλληνες νεοναζί που συμπεριφέρονται σαν παραστρατιωτικοί». Η ιστοσελίδα του γερμανικού NTV έγραψε περί «ριζοσπαστικοποίησης των Ελλήνων» εξαιτίας «της κρίσης αλλά και των μεταναστευτικών κυμάτων».

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες

Η συγκεκριμένη ανησυχία εκφράστηκε και σε πολιτικό επίπεδο. Την Τετάρτη ο επικεφαλής των Ευρω-σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα ζήτησε να εξεταστεί να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, προσθέτοντας ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, «δεν μπορέσουν να σταματήσουν τη γεμάτη μίσος συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων, θα είναι μια απαράδεκτη προεδρία της Ε.Ε. και δεν θα φέρει καμία πρόοδο στην Ευρώπη ή την Ελλάδα».

Χθες, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιόζεφ Ντολ εξέφρασε τη στήριξή του στον έλληνα πρωθυπουργό τονίζοντας, όμως ότι «οι φανατικές πράξεις και η βία δεν έχουν καμία θέση στις σύγχρονες και δημοκρατικές κοινωνίες κανενός κράτους μέλους της Ε.Ε. Κάθε έγκλημα είναι κατακριτέο, αλλά ειδικότερα εκείνα με πολιτικό χαρακτήρα θεωρούνται απαράδεκτα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας».

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιελ Κον-Μπεντίτ, κάλεσε για μια «ριζική αλλαγή» της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Ελλάδας. «Πρέπει να καταλάβει η Ε.Ε, μετά τη δολοφονία που διέπραξε η Χρυσή Αυγή, ότι είναι απαραίτητη μια ριζική αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ έναντι της Ελλάδας. Απέναντι σε έναν απελπισμένο πληθυσμό, η εμφάνιση ενός δολοφονικού φασισμού συνιστά απειλή, όχι μόνο για τη σταθερότητα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η ιταμή δολοφονία ενισχύει μόνο την κοινωνική αποσύνθεση, στην Ελλάδα. Είναι ώρα, εμείς ως Ευρωπαίοι να ξυπνήσουμε πριν να είναι πολύ αργά».

Οι δηλώσεις του «Κόκκινου Ντάνι» ίσως αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον δείχνοντας ότι ο κοινωνικός ιστός της Ελλάδας δεν αντέχει άλλες περικοπές και πολιτικές λιτότητα, αφού, σε αντίθετη περίπτωση η προοπτική της αποσταθεροποίησης, με έκρηξη βίας και διχόνοιας δεν θα είναι καθόλου απίθανη.

Ενώπιον αυτού του κινδύνου «τώρα, σύμφωνα με αναλυτές, η κυβέρνηση μπορεί να πιέσει για ηπιότερους όρους με δεδομένο ότι η οικονομική ανέχεια ενισχύει τη Χρυσή Αυγή» σημειώνει η Wall Street Journal.

Θα πειστούν οι δανειστές ότι δεν αντέχει άλλη πίεση η ελληνική κοινωνία; Δύσκολο. Δε νοιάζονται για ανθρώπους παρά μόνο για αριθμούς.