Στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ευρέως ο όρος helicopter- parenting για να περιγράψει τους γονείς εκείνους που κυριολεκτικά ελέγχουν κάθε κίνηση των παιδιών τους και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να επέμβουν, αν κρίνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο ακόμα κι αν δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ίσως κι εσείς είστε λίγο υπερβολικοί με τo παιδί σας. 

Ας δούμε μερικά από αυτά:
  • Εξακολουθείτε να το ντύνετε. Ένα παιδάκι από την ηλικία των 3-4 ετών πρέπει να αρχίσει να ντύνεται μόνο του. Μην το ντύνετε εσείς σαν να είναι μωρό, αλλά αφήστε το να προσπαθήσει και βοηθήστε το μόνο εκεί που δεν τα καταφέρνει, π.χ. με τα κορδόνια ή τα κουμπιά.
  • Αντικαθιστάτε αμέσως ό,τι σπάει ή χαλάει. Τα μικρά παιδιά έχουν μια μεγάλη ευκολία στο να καταστρέφουν τα παιχνίδια τους. Μην τρέχετε αμέσως να του πάρετε ένα καινούριο, αλλά αφήστε το να καταλάβει τις συνέπειες της πράξης του, δηλαδή ότι αφού το χάλασε, τώρα δεν θα μπορεί να παίξει . Ίσως έτσι γίνει πιο προσεκτικό στο μέλλον.
  • Συμμαζεύετε μόνο εσείς . Εξηγείστε στο παιδί σας ότι πριν πάει για ύπνο, θα πρέπει να μαζεύει τα παιχνίδια του. Ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να βάλλουν τα παιχνίδια σε ένα κουτί ή καλάθι, γι’ αυτό μην κάνετε εσείς όλη τη δουλειά. Διδάξτε στο παιδί πως πρέπει πάντα να βάζουμε τα πράγματα μας στη θέση τους, για να μπορούμε την επόμενη μέρα να τα ξαναβρούμε και παίξουμε με αυτά.
  • Επεμβαίνετε, όταν μαλώνει με αλλά παιδάκια. Αν και το ένστικτο κάθε γονιού είναι να τρέξει να υπερασπιστεί το παιδί του, το σωστό είναι να μην επεμβαίνετε αμέσως σε κάθε μικρό τσακωμό του παιδιού σας, αλλά να το αφήσετε να προσπαθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση. Μόνο έτσι θα καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί και να αυτονομηθεί.
  • Το παραφορτώνετε με δραστηριότητες. Σαφώς και τα παιδιά πρέπει να έχουν ερεθίσματα και είναι ευθύνη των γονιών να τους τα προσφέρουν, ωστόσο καλό θα είναι να φροντίσετε οι εξωσχολικές του δραστηριότητες να ανταποκρίνονται στην ηλικία του και κυρίως να έχει πάντα τον απαραίτητο χρόνο για παιχνίδι και ξεκούραση.