«Σκοτάδι την αυγή» είναι ο τίτλος άρθρου παρέμβασης των Financial Times σχετικά με την άνοδο και τη δράση της Χρυσής Αυγής στη χώρα μας. 

«Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, 34χρονου αντιρατσιστή ράπερ, έχει ταρακουνήσει την Ελλάδα, βγάζοντάς την από επικίνδυνο εφησυχασμό. Από πέρσι που το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής έλαβε 18 έδρες στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις βίαιες υπερβάσεις των μελών της. Οι αξιωματούχοι φοβούνται να εναντιωθούν σε ένα κόμμα που γίνεται ταχύτατα σημαντική συνιστώσα στην ελληνική πολιτική», αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο. 

Στην παρέμβασή της η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως η δολοφονία Φύσσα «καθιστά πλέον αδύνατο για το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα ή τους ψηφοφόρους να κάνουν ότι δεν βλέπουν την βίαιη φύση του κόμματος. Αν και οι ηγέτες του κόμματος επιμένουν ότι η οργάνωση ουδεμία σχέση έχει με την δολοφονία, οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής προκαλούν όλο και πιο ανοιχτά μετανάστες και ιδεολογικούς αντιπάλους τους». 

Όπως επισημαίνεται η «αίσθηση της ατιμωρησίας που νοιώθουν πολλά μέλη του κόμματος αυξάνεται παράλληλα με την άνοδό του στις δημοσκοπήσεις
Παράλληλα, εκμεταλλεύονται την λαϊκή εχθρότητα για τις περικοπές δαπανών, προσφέροντας, για παράδειγμα, δωρεάν τρόφιμα και προστασία σε συνταξιούχους «μόνο για Έλληνες». Η αίσθηση της ατιμωρησίας που νοιώθουν πολλά μέλη του κόμματος αυξάνεται παράλληλα με την άνοδό του στις δημοσκοπήσεις». 

Η απάντηση αναφέρει το άρθρο δεν είναι «ούτε η ανοχή αισχρών πράξεων, ούτε η προσπάθεια να οδηγηθεί η Χρυσή Αυγή σε υπόγεια δράση. Τότε, αντιθέτως, θα δυναμώσει η απήχηση που βρίσκει ως αντικαθεστωτική φωνή».

«Τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την εξουδετέρωση της Χρυσής Αυγής, είναι να καταδειχθούν ανοιχτά οι βάρβαρες συμπεριφορές υποστηρικτών, που η ηγεσία του κόμματος δεν κάνει τίποτα να αποθαρρύνει. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρακινήθηκε από τις λαϊκές διαδηλώσεις για τον θάνατο του Π. Φύσσα, να μιλήσει για πρώτη φορά εναντίον της ακροδεξιάς. Οι δηλώσεις του είναι ευπρόσδεκτες. Τώρα πρέπει να συνεχίσει, επιμένοντας στην εφαρμογή του νόμου και την έρευνα για τους συσχετισμούς ανάμεσα στα μέλη της Χρυσής Αυγής και το πρόσφατο βίαιο γεγονός»τονίζει.

Το αρθρο καταλήγει με το συμπέρασμα πως «τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την εξουδετέρωση της Χρυσής Αυγής, είναι να καταδειχθούν ανοιχτά οι βάρβαρες συμπεριφορές υποστηρικτών, που η ηγεσία του κόμματος δεν κάνει τίποτα να αποθαρρύνει».