Εθνική ταπείνωση, οικονομική καταστροφή, υψηλή μετανάστευση, πολιτικός διχασμός και διεθνή καθοδήγηση είναι τα συστατικά της πιο «τέλειας πολιτικής καταιγίδας βίαιου εξτρεμισμού». Για να το καταλάβετε κοιτάξετε στη γερμανική Βαϊμάρη κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, αναφέρει άρθρο των «Νew York Times».

«Στους υποτονικούς δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας, όπου μια αόριστη απειλή κρέμεται σαν ένα πέπλο , τα πνεύματα είναι πλέον οξυμένα. Έπειτα από μια σειρά δρακόντειων μέτρων και δύο πακέτων διάσωσης ύψους 240 δισεκατομμυρίων, η οικονομία αρχίζει σιγά - σιγά να αλλάζει κάτι που όμως ακόμη δεν έχει γίνει αισθητό. Η κραυγή της ακροδεξιάς ηχεί εκεί: “εμείς , οι πατέρες του πολιτισμού ξεπουληθήκαμε από τους διεθνείς τοκογλύφους”», επισημαίνει. 

Αυτά είναι γνωστοί υπαινιγμοί . Είναι γνωστό και όπου μπορούν να καταλήξουν. Το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή αυξάνεται και από μία αμελητέα περιθωριακή ομάδα το 2009, σήμερα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις . Αν η πιο οξεία φάση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έχει περάσει , σημειώνει το δημοσίευμα, τότε η πιο οξεία φάση της πολιτικής κρίσης είναι εδώ.

«Αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είχε καταστραφεί, όπως έκανε και η ταπεινωμένη Γερμανία μετά το 1918 . Η Ευρώπη υπήρξε ο προστάτης της Ελλάδας, ακόμη και αν το ενιαίο νόμισμα του ευρώ υπήρξε ο βασανιστής της», συνεχίζει.

Η Ελλάδα, με έλλειμμα 3.3 δισ. δολαρίων στα ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης φέτος, και με ένα ακόμη μεγαλύτερο χάσμα να απειλεί την οικονομία της χώρας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί να χρειάζεται χρήματα, έστω και λιγότερα απ' ό,τι πριν. Επειγόντως όμως, χρειάζεται τη διεθνή κατανόηση, γράφουν οι New York Times.

«Η Χρυσή Αυγή έχει ξεφύγει... Η αστυνομία δήλωσε πως ένας δικός τους μαχαίρωσε θανάσιμα τον Παύλο Φύσσα, έναν αριστερό τραγουδιστή της hip hop χπου με τα αντιφασιστικά του τραγούδια έβριζε το νεοναζιστικό κόμμα. Τις τελευταίες εβδομάδες, υποστηρικτές της οργάνωσης επιτέθηκαν σε έναν δήμαρχο που προσπάθησε να τιμήσει θύματα του εμφυλίου πολέμου, αλλά και σε μέλη του ΚΚΕ, στέλνοντας εννιά άτομα στο νοσοκομείο». τονίζει η εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πιέζεται ανάμεσα στην δημαγωγία αυτής της ανεξέλεγκτης δεξιάς αλλά και τον λαϊκισμό της αριστεράς κατά της λιτότητας του ΣΥΡΙΖΑ , το οποίο υπόσχεται να επαναφέρει όλα όσα έχασε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. «Αν ζητήσουν κι άλλες περικοπές  σε μισθούς και συντάξεις, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταρρεύσει. Η Γερμανία δεν έχει μάθει ακόμη να παίζει σαν γενναιόδωρη υπερδύναμη. Είναι καιρός να το μάθει. Η Γερμανία μπορεί να έπαιξε στο παρελθόν με επιτυχία το χαρτί της σκληρότητας απέναντι στην Ελλάδα, αλλά όπως το έθεσε ο Μητσοτάκης, “η χώρα βρίσκεται πλέον στα όρια της κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο”».

Κλείνοντας, oι New York Times επανέρχονται στη σύγκριση της Ελλάδας με τη δημοκρατία της Βαϊμάρης, αναφέροντας: «Η αλήθεια είναι πως η Γερμανία έχει σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Όπως έκανε και η Ευρωπαϊκή Ένωση που βοήθησε τη Γερμανία να εξέλθει από την δική της καταστροφική "ώρα μηδέν" το 1945. Μέσω της Ευρώπης, η Γερμανία κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και μέσω της Ευρώπης η Ελλάδα κατάφερε να σωθεί από το να έχει την μοίρα της Βαϊμάρης. Σε μια εποχή όπου η εκτίμηση πως ο ειρηνευτικός ρόλος της Ε.Ε. έχει τελειώσει, είναι πολύ σημαντικό να θυμηθούμε πως η Ενωση είναι το πιο σίγουρο σωσίβιο της Ευρώπης για τις μαύρες ώρες της Ηπείρου».