Την απίστευτη καταγγελία κάνει ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γάκης.

«Η άδεια λειτουργίας τους Κέντρου Μεταμοσχεύσεων έχει λήξει στις 30 Απριλίου και παρότι έγινε πολύ έγκαιρα η διοικητική διαδικασία από το νοσοκομείο προς τον ΕΟΜ για την ανανέωσή της, ο ΕΟΜ δεν προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες ως όφειλε. Το αποτέλεσμα είναι να τελειώνει ο Σεπτέμβριος και λειτουργούμε χωρίς άδεια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε άδεια μεταμοσχεύσεων. Φανταστείτε να πούμε ότι δεν κάνουμε μεταμόσχευση και πετάμε τα όργανα στα σκουπίδια. Τι θα πούμε στην κοινωνία; Κάνουμε λοιπόν μεταμοσχεύσεις χωρίς να έχουμε άδεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η άδεια αυτή είναι τυπική και ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια ενώ το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει τη λειτουργία του. Ωστόσο η έλλειψη άδειας λειτουργίας μπορεί να φέρει τους γιατρούς αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη στην περίπτωση που κάποιος μεταμοσχευμένος αντιμετωπίσει προβλήματα. «Ανάλογα με τον εισαγγελέα που θα τύχει μπορεί ο γιατρός να αντιμετωπίσει πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Γάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο ημερίδας με θέμα «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων: Μία εμπειρία ζωής».

Παράλληλα δήλωσε απογοητευμένος από την κατάσταση στην κλινική μεταμοσχεύσεων, τονίζοντας ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργήσει σωστά.