current views are: 1

20 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:07

Τη δράση της Χρυσής Αυγής καταδίκασαν ομόφωνα οι Περιφερειάρχες

Ομόφωνα καταδίκασαν την δολοφονία του Πάνου Φύσσα οι Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι. Βουλευτές  και τα Σωματεία υπαλλήλων που βρέθηκαν στο έκτκατο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Δημοσίευση 13:07’
αρθρο-newpost

Ομόφωνα καταδίκασαν την δολοφονία του Πάνου Φύσσα οι Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι. Βουλευτές  και τα Σωματεία υπαλλήλων που βρέθηκαν στο έκτκατο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Ομόφωνα καταδίκασαν την δολοφονία του Πάνου Φύσσα οι Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι. Βουλευτές  και τα Σωματεία υπαλλήλων που βρέθηκαν στο έκτκατο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε Γιάννης Σγουρός, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Δημοκρατία εδώ γεννήθηκε, εδώ ρίζωσε και εδώ θα συνεχίσει να υπάρχει. Δε θα τη χαρίσουμε σε κανέναν. Οι μέρες που περνάμε είναι δύσκολες, η Δημοκρατία βάλλεται και οι θεσμοί χάνουν την αξιοπιστία τους. Η ΕΝ.Π.Ε., σε πείσμα των καιρών, οργανώνει το συνέδριό της και καλεί όλες τις δημοκρατικές φωνές να συμμετέχουν. Μπορεί να συμφωνήσουμε, μπορεί να διαφωνήσουμε, θ’ ακούσουμε όμως και θα σεβαστούμε την άποψη όλων. Αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας, ο διάλογος».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, καταδίκασε με τη σειρά του την εγκληματική Οργάνωση – όπως την χαρακτήρισε – της Χρυσής Αυγής, και τόνισε ότι όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες και να εφαρμοστεί σκληρά και απαρέγκλιτα η νομιμότητα, καθώς πρόκειται για «εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου». Συνεχίζοντας ο  κ. Καμίνης επεσήμανε ότι οι Αιρετές Περιφέρειες, παρά τη δύσκολη οικονομική, αλλά και κοινωνική συγκυρία που διανύουμε, κατάφεραν να εδραιωθούν και να γίνουν ίσως ο κρισιμότερος πυλώνας περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς επιδεικνύουν ωριμότητα στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, ενώ πρόκειται να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί και θέλει και επιτυγχάνει.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, αφού καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση κατά του Παύλου Φύσσα, πρότεινε να αναληφθεί – από κοινού με την ΕΝ.Π.Ε. – κοινή δράση για την ιστορική μνήμη εναντίον του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, με εκδηλώσεις και στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Στη συνέχεια τόνισε ότι η πολιτεία έχει αδήριτη ανάγκη να στηριχθεί και να εμπιστευτεί την Αυτοδιοίκηση, καλώντας την Κυβέρνηση να ανοίξει ένα ουσιαστικό διάλογο για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το συγκεντρωτικό μοντέλο οργάνωσης του κράτους έχει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση της χώρας».

O Πρόεδρος Δήμων Κύπρου, Αλέξης Γαλανός, τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένας μικρόκοσμος της Ελλάδας, με τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες κομματικές νοοτροπίες και εμπλοκές, τη διαπλοκή, τα συμφέροντα αλλά και τον αγώνα για έξοδο από το φαύλο κύκλο που δημιουργήθηκε από το άθροισμα των λαθών και από μια λανθασμένη ανάλγητη ευρωπαϊκή μεταχείριση, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του προτρέποντας Ελλάδα και Κύπρο, να υψώσουν επιτέλους ανάστημα, να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να αντιμετωπίσουν τη δική τους μοίρα και όχι αυτή που τους επιφυλάσσουν οι άλλοι.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.), Άλκης Ζαβερδινός, αφού ξεκίνησε το χαιρετισμό του καταδικάζοντας τη «δολοφονική πράξη από τα μορφώματα του φασισμού», επεσήμανε ότι η παρουσία του στο Συνέδριο έχει σκοπό να εκφράσει τη στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε μια κρίσιμη εποχή που καταργούνται δικαιώματα εργαζομένων, απολύονται υπάλληλοι, εκποιείται η δημόσια περιουσία και ιδιωτικοποιούνται οι Δημόσιες Υπηρεσίες.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, ξεκίνησε το χαιρετισμό της τονίζοντας την ανάγκη να ανοίξει ένας νέος αγωνιστικός κύκλος ενάντια στο ναζισμό, το ρατσισμό και τις εγκληματικές πρακτικές τους. Υποστήριξε ότι ο χώρος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας, με βασικότερη αιτία την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να στηριχθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ζήτησε την ισχυροποίηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την προστασία της αυτοτέλειάς του και την ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να περιβληθεί από εμπιστοσύνη.

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή των Περιφερειών στην τοπική ανάπτυξη, ως κύριος πυλώνας στήριξης της ανάπτυξης της χώρας, αλλά και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής που σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο. Επίσης, τάχθηκε κατά της αλλαγής του εκλογικού Νόμου εν όψει των επικείμενων Αυτοδιοικητικών εκλογών, τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ούτε λίγο πριν από τις εκλογές για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων, ούτε βεβαίως με συγκεχυμένους κανόνες». Τέλος, αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή και τα πρόσφατα γεγονότα επεσήμανε ότι «πλέον κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε από τον πιο πονηρό έως τον πιο αδαή» και κάλεσε όλους τους φορείς, κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικούς εταίρους να κινητοποιηθούν απέναντι στο φίδι και απέναντι στο αυγό που το γέννησε.

O Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χριστόφορος Δανάκος, τόνισε ότι ταυτίζεται με τις απόψεις των προλαλησάντων όσον αφορά το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, συμφώνησε ότι οι Περιφέρειες είναι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης, βασικά οχήματα που θα βοηθήσουν τη χώρα να ανατρέψει την αρνητική πορεία που έχει μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας όμως ότι η Αυτοδιοίκηση χωρίς οικονομική αυτοτέλεια δεν μπορεί να χαράξει και να υλοποιήσει αναπτυξιακές στρατηγικές.

Ο κ. Νίκος Σοφιανός, μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ, αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή τόνισε ότι «η καταδίκη της νεοναζιστικής αυτής οργάνωσης των δολοφονικών ταγμάτων εφόδου πρέπει να είναι καθαρή και πρέπει να γίνει με την απομόνωσή της». Συνεχίζοντας, ο κ. Σοφιανός αναφέρθηκε στην πολιτική που εφαρμόζεται και τις συνέπειές της στην σκληρή καθημερινότητα που βιώνει η λαϊκή οικογένεια και η οποία πολιτική επεκτείνεται και στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση με στράγγιξη κεντρικών πόρων, γενίκευση της φορομπηξίας, ανταποδοτικότητας, μεταφορά των υπηρεσιών σε ΜΚΟ σε ιδιώτες και συνεταιρισμούς.

Ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, βουλευτής Ευβοίας της ΔΗΜΑΡ, πρότεινε – και η πρότασή του έγινε αποδεκτή από τους συνέδρους – την τήρηση ενός λεπτού σιγής για το θάνατο του Παύλου Φύσσα.

Στη συνέχεια, παίρνοντας και πάλι το λόγο, τόνισε ότι «η αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και την ποιοτική ανάπτυξη της χώρας», ενώ πρόσθεσε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ψάχνει να βρει το βηματισμό της και υποστήριξε ότι οι Περιφέρειες δεν έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα ισχυρή νομιμοποίηση στη συνείδηση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Τέλος, πρόσθεσε ότι είναι λανθασμένη η αφοριστική απόρριψη του «Καλλικράτη», ενώ κλείνοντας τον χαιρετισμό του πρόσθεσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει φοροληπτική δυνατότητα και μάλιστα με συνταγματική πρόβλεψη, όχι όμως με την προσθήκη νέων φόρων αλλά απλά μέσω της υιοθέτησης ενός αποκεντρωμένου φορολογικού συστήματος και της αναδιανομής των ποσοστών των εισπραττόμενων φόρων υπέρ της Αυτοδιοίκησης.

O Συντονιστής της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, ξεκίνησε το χαιρετισμό του αναφέροντας ότι «το Συνέδριο πραγματοποιείται κάτω από τη σκιά του φασιστικού εγκλήματος και δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε μια φραστική καταδίκη της βίας», ενώ στη συνέχεια επεσήμανε την ανυπαρξία ενός σχεδίου της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι οι Περιφέρειες δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται πια ως ένας ακόμη τομέας δημόσιας διοίκησης και ολοκλήρωσε εκφράζοντας την επιθυμία της δημιουργίας μιας Ομοσπονδιακής Ευρώπης, μιας Ευρώπης των πολιτών, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση της συμμετοχής και των περιφερειών στο σχεδιασμό ενός συμφώνου βιώσιμης ευημερίας.

 


σχετικα αρθρα