Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Με ένταλμα του ανακριτή διαφθοράς Σπύρου Γεωργουλέα συνελήφθη ο Αντώνης Κάντας κατηγορούμενος για άμεση συνεργεία στην απιστία του Άκη Τσοχατζόπουλου επί υπουργείας του οποίου υπεγράφη το Σεπτέμβρη του 99 η σύμβαση για την επέκταση τηλεπικοινωνιών του στρατού και ο εκσυγχρονισμός του (ΕΡΜΗΣ 2), για δωροδοκία από άγνωστο εκπρόσωπο της SIEMENS και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο Α. Κάντας ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών (υπό το διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων τον Γιάννη Σμπώκο). 

Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε έμβασμα σε λογαριασμό του Α. Κάντα σε ελβετική τράπεζα. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει οτι είχε το ποσό σε θυρίδα και την περίοδο εκείνη αποφάσισε να το βγάλει στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο ανακριτής το ποσό αυτό όχι μόνο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα του κατηγορούμενου αλλά φαίνεται να φτάνει στην Ελβετία μέσω της εταιρίας MARTHA HOLDINGS που έχει συνδεθεί με τον Πρόδρομο Μαυρίδη και τα μαύρα ταμεία της SIEMENS.  

Για το σύστημα ΕΡΜΗΣ είχε αποφασιστεί να γίνει διεθνής διαγωνισμός αλλά όταν ανέλαβε υπουργός εθνικής άμυνας ο Α. Τσοχατζόπουλος, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ανατέθηκε το έργο απευθείας στην ΕΑΒ με υπoκατασκευάστρια τη SIEMENS. Διαπιστώθηκε οτι η σύμβαση ήταν υπερκοστολογημένη κατα 25% καθώς σύμφωνα με την ανώτατη τιμή υπερκοστολόγησης του ΝΑΤΟ το "ταβάνι" ήταν 11%. Το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ενω έχει πληρωθεί πάνω από το μισό του κόστους του. 

Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε προθεσμία. Θα απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και ως τότε παραμένει κρατούμενος.