Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας, θα οδηγηθεί και πάλι στο γραφείο του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή με νέες κατηγορίες για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όπως προέκυψε από τα ανοίγματα των λογαριασμών κατά την πολύμηνη ανακριτική έρευνα που συνεχίζεται από τον Ειδικό Ανακριτή, ο Γ. Σμπώκος συνδέεται άμεσα με την offshore εταιρία Clavis, στην οποία κατέληξαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τη Ρωσική εταιρία ANTEY, την προμηθεύτρια εταιρία των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1.

Για ακόμη μία φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μίζες που χορηγήθηκαν στα πλαίσια των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχουν πρώτα περάσει από δίκτυο offshore εταιριών, προτού καταλήξουν στην τελική εταιρία - πλυντήριο.

Για την Clavis, πάντως, έχει γίνει πολλές φορές αναφορά και στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Φαίνεται, μάλιστα, πως η εταιρία αυτή είχε λογίστρια την Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, επίσης συγκατηγορούμενη του πρώην υπουργού και του Γιάννη Σμπώκου.

Επιβαρυντικά για τον Γιάννη Σμπώκο ήταν και όσα είχε καταθέσει ο εκπρόσωπος της Clavis και επίσης κατηγορούμενος για ξέπλυμα, Γιώργος Καμάρης πριν από λίγους μήνες στον ανακριτή.

Στην Clavis φαίνεται πως έχει καταλήξει ποσό τουλάχιστον 12 εκατ.ευρώ που διακινήθκε από τον βασικό διακινητή των μιζών Βλάσση Καμπούρογλου, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός στη Τζακάρτα της Ινδονησίας πριν από περίπου ένα χρόνο.