Μία νέα δυσοίωνη αίσθηση νιώθει να πλανάται πάνω από την Ελλάδα η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Guardian στην Αθήνα, όπως μεταφέρει σε εκτενές άρθρο της. «Μαζί με τα δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάποιοι πιστεύουν ότι ίσως δε θα “σωθούν” ποτέ και ότι ακόμα χειρότερα, μπορεί να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου», γράφει χαρακτηριστικά η Έλενα Σμιθ. Προσθέτει ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα υπογράμμισε αυτόν τον φόβο.

Όπως αναφέρεται, αυτή τη φορά η τρόικα που έρχεται στην Ελλάδα θα βρει μια χώρα που ισορροπεί στην άκρη του γκρεμού, με πολίτες διαιρεμένους όσο ποτέ, εύθραυστη ατμόσφαιρα, με δρόμους που αποτελούν θέατρο οδομαχιών μεταξύ αντιφασιστών και νεοναζί και με συνδικάτα που ετοιμάζονται για μάχες.

«Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, τέσσερα χρόνια λιτότητας και το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία, είναι σαφές πως οι Έλληνες έχουν περάσει σε μια άλλη φάση, πέρα από το φόβο, την κόπωση και την οργή που συνοδεύουν τα επίπεδα ρεκόρ σε φτώχεια και ανεργία», αναφέρει το άρθρο.

Ένας εκ των διαδηλωτών που υπέστησαν επίθεση με δακρυγόνα σε αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι δηλώνει στην εφημερία ότι με μαθηματική ακρίβεια η χώρα οδηγείται σε κάποιου είδους έκρηξη.

Από την άλλη πλευρά, Έλληνες αξιωματούχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις γερμανικές εκλογές, θεωρώντας ότι ο κλοιός της λιτότητας και του χρέους θα χαλαρώσει μετά την Κυριακή. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «θάνατο της ελπίδας», καθώς η κατάσταση με το δημόσιο χρέος δε βελτιώνεται. «Αν τα μέτρα απέδιδαν, θα δείχναμε κατανόηση», λέει ο νέος γ.γ. της ΑΔΕΔΥ Ερμόλαος Κασσές – «μα η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», προσθέτει, προαναγγέλλοντας μάχη μέχρι την ανατροπή των πολιτικών της ελληνικής κυβέρνησης, της τρόικα και της Ευρώπης. 

Αναφέρεται πως αυξάνονται οι φόβοι ότι αν δε χαλαρώσει η λιτότητα στην Ελλάδα η χώρα θα πέσει σε μια κόντρα αριστεράς-δεξιάς ανάλογη με τον εμφύλιο και τη δικτατορία. Το μεγαλύτερο πολιτικό όφελος από την κατάσταση μέχρι στιγμής έχει αποκομίσει η Χρυσή Αυγή, όπως επισημαίνεται.