Σε δυσχερέστατη θέση έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα σημαντικό αριθμό διοικητικών τους υπαλλήλων, δήλωσε, μετά τη συνάντηση με το γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Ο Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης του ΑΠΘ, δήλωσε πως «Είναι περίεργο καθώς είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία ενώ οφείλει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να παρέχει μέσα και πόρους στα πανεπιστήμια προκειμένου να λειτουργούν, αφαιρεί πόρους και προσωπικό από τα πανεπιστήμια, υπονομεύοντας ουσιαστικά τη λειτουργία τους».

Και πρόσθεσε ότι «ακριβώς γι' αυτό τον λόγο θα υπάρξει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς επίσης και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, αίτηση αναστολής, δηλαδή, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αναμένεται να εκδοθεί, προκειμένου να ανακόψουμε το ρεύμα της διαθεσιμότητας που κινδυνεύει κυριολεκτικά να διαλύσει τα πανεπιστήμια».

«Εξηγήσαμε στον γγ του ΚΚΕ ότι τα πανεπιστήμιά μας, μετά την αφαίμαξη του προσωπικού δεν θα είναι αυτό που ήταν, τονίζοντας ότι το θέμα τού να παρθεί πίσω το μέτρο της διαθεσιμότητας, δεν είναι συντεχνιακό αίτημα, αλλά αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, που σε εποχή μεγάλης κρίσης έχει απαίτηση να διατηρηθεί η ισότιμη πρόσβαση στη γνώση, που ουσιαστικά σημαίνει ισότιμη πρόσβαση στα αγαθά της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας», κατέληξε ο κ. Μυλόπουλος.