current views are: 1

23 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση14:48

Τι να μην πείτε ποτέ σε μια έγκυο γυναίκα

Η εγκυμοσύνη είναι από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γυναικείος οργανισμός περνάει από πολλές φάσεις και επηρεάζεται από διάφορες ορμόνες.
 

Δημοσίευση 14:48’
αρθρο-newpost

Η εγκυμοσύνη είναι από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γυναικείος οργανισμός περνάει από πολλές φάσεις και επηρεάζεται από διάφορες ορμόνες.
 

Η εγκυμοσύνη είναι από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γυναικείος οργανισμός περνάει από πολλές φάσεις και επηρεάζεται από διάφορες ορμόνες.

Αποτέλεσμα αυτών είναι η γυναίκα να είναι πολύ ευαίσθητη και ευάλωτη και γι’ αυτό το λόγο, όσοι έρχονται σε επαφή μαζί της πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην την προσβάλλουν ή να τη φέρουν σε δύσκολη θέση, λόγω ορισμένων σχολίων.

Παρακάτω αναφέρονται 13 πράγματα που δεν θα πρέπει ποτέ να πείτε σε μια έγκυο γυναίκα, τόσο για να μην την εκνευρίσετε όσο κι επειδή δεν είναι πολύ ευγενικά. 

1. «Το είχατε σχεδιάσει;»

Πραγματικά έχει σημασία αν έκανε η έγκυος τεστ ωορρηξίας και μετά σεξ με τον άνδρα της για να πετύχει οπωσδήποτε την εγκυμοσύνη ή αν ήταν μεθυσμένη και περνούσε καλά με το σύντροφό της και αργότερα προέκυψε ένα μωρό; Δεν είναι αυτό που μετράει, γιατί αν σας λέει μια γυναίκα ότι είναι έγκυος, είναι γιατί θέλει να μοιραστεί μαζί σας τη χαρά της για το χαρμόσυνο γεγονός, δεν ψάχνει να περάσει από ανάκριση για το πώς συνέβη. Γι’ αυτό το λόγο, αν μάθετε για μια εγκυμοσύνη, ευχηθείτε απλώς «Συγχαρητήρια»!

2. «Είσαι σίγουρη πώς δεν έχεις δίδυμα;»

Ή αλλιώς, αν θέλετε να είστε παντελώς αγενείς, μπορείτε να πείτε «Πωπω, πραγματικά πάχυνες»! Μερικές γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποκτούν πολύ μεγάλη κοιλιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν δίδυμα. Εξάλλου, αν μια γυναίκα διανύει πολλαπλή κύηση, το γνωρίζει στις μέρες μας πολύ νωρίς, άρα, αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, θα σας το πει μόνη της, δεν χρειάζεται να μπείτε σε πειρασμό να ρωτήσετε. 

3. «Παίρνεις αρκετό βάρος;»

Ορισμένες φορές δεν είναι μόνο τα σχόλια για το πόσο πάχυνε μια έγκυος που μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό, αλλά και η άποψη ότι η έγκυος έχει πάρει λίγο βάρος ή έχει πολύ μικρή κοιλιά. Κάτι τέτοια σχόλια μπορεί να δημιουργήσουν άγχος στην εγκυμονούσα σχετικά με το αν το μωρό είναι γερό ή αν έχει το κατάλληλο βάρος. Επειδή όμως η κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό οργανισμό και περνάει με τον δικό της τρόπο την κύηση, αφήστε το γιατρό της να αναρωτιέται για το αν παίρνει το κατάλληλο βάρος. Αν θέλετε να την κάνετε να νιώσει καλά, πείτε της απλώς ότι είναι όμορφη και λαμπερή. 

4. «Πιστεύω ότι έχεις ….»

Για κάποιο λόγο, υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι μπορούν να προβλέψουν το φύλο του παιδιού κοιτώντας απλώς την έγκυο και την κοιλιά της. Οι πιο πολλοί λένε ότι αν η γυναίκα έχει αγόρι, τότε λάμπει και είναι πανέμορφη, ενώ αν έχει κορίτσι δείχνει κουρασμένη και άσχημη. Αν ανήκετε στους ανθρώπους που προσπαθούν να μαντέψουν το φύλο με αυτόν τον τρόπο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κρατήσετε την άποψή σας για τον εαυτό σας, γιατί καμιά έγκυος δεν φαίνεται να εκτιμάει τέτοιες εικασίες προτού μάθει το φύλο του μωρού της. 

5. «Μπορώ να ακουμπήσω την κοιλιά σου;»

Παρότι είναι προτιμότερο να ρωτήσετε προτού απλώσετε το χέρι σας στην κοιλιά της, και πάλι το να ζητάτε από μια έγκυο γυναίκα να πιάσετε την κοιλιά της δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν αισθάνονται άνετα με μια τέτοια κίνηση, ενώ αν η έγκυος νιώσει το μωρό να κλοτσάει και θελήσει να το μοιραστεί, θα σας ζητήσει μόνη της να πιάσετε την κοιλιά και να νιώσετε την κίνηση του μωρού. 

6. «Πώς θα το βγάλετε;»

Ίσως φαίνεται πολύ φυσιολογικό να ρωτήσετε πώς θα ονομάσουν οι γονείς το μωρό όταν γεννηθεί, αλλά δεν είναι τελικά και το καλύτερο, καθώς πολλοί γονείς θέλουν να κρατήσουν αυτό το στοιχείο κρυφό από φίλους και συγγενείς. Αν επιμείνετε στην ερώτησή σας ενδέχεται να τους φέρετε σε δύσκολη θέση να αποκαλύψουν κάτι που αν θελήσουν, θα σας το πουν μόνοι τους. Το πιο σωστό θα είναι να ρωτήσετε αν είχαν σκεφτεί παλιότερα κάποιο πιθανό όνομα για το μελλοντικό τους παιδί. 

7. «Θα θηλάσεις φαντάζομαι»

Η σωστή ερώτηση θα ήταν «Πρόκειται να θηλάσεις;», αν και έτσι κι αλλιώς αυτή είναι μια πολύ προσωπική ερώτηση και δεν θα έπρεπε να την κάνουν όσοι δεν έχουν πολύ στενή σχέση με την έγκυο. Ρωτώντας μια γνωστή σας κάτι τέτοιο, και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο, είναι σαν να το θεωρείτε δεδομένο ότι αυτό θα κάνει, κάτι που δεν γνωρίζετε και για το οποίο δεν σας πέφτει και λόγος. Επίσης, ενδέχεται να τη φέρετε σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί μπορεί να θέλει να θηλάσει, αλλά να μην μπορεί.

8. «Θα δουλέψεις μετά τη γέννα;»

Αυτή είναι η επιτομή της άκομψης ερώτησης, καθώς για τους προηγούμενους εννιά μήνες, η έγκυος ήθελε, κατά πάσα πιθανότητα, να γυρίσει στη δουλειά της μετά τον τοκετό, γιατί τα μωρά χρειάζονται πολλά χρήματα και οι δουλειές στις μέρες μας είναι δύσκολες. Ωστόσο, τα συναισθήματα της εγκύου μπορεί να έχουν αλλάξει μετά τη γέννα και η ίδια να έχει τη διάθεση να μείνει κοντά στο μωρό της γιατί νιώθει τύψεις αφήνοντάς το. Είναι φυσικό να ρωτήσετε μια γυναίκα ποια είναι τα σχέδια της από όταν θα έρθει το μωρό και έπειτα, αλλά να είστε ανοιχτόμυαλοι και να μην θεωρείτε ότι επειδή μπορεί να πάει στη δουλειά είναι εγωίστρια και δεν νοιάζεται για το παιδί της. 

9. «Θέλετε κοριτσάκι τώρα, σωστά;»

Είναι λάθος να υποθέτετε φωναχτά ότι ένα ζευγάρι που έχει ήδη ένα αγοράκι και ετοιμάζεται για δεύτερο μωρό, εύχεται να έχει κοριτσάκι, γιατί είναι σαν να λέτε στους γονείς ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με το φύλο του παιδιού που ήδη έχουν και θα ήθελαν το αντίθετο φύλο για να είναι ικανοποιημένοι. 

10. «Καιρός ήταν!»

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, πολλές φορές μια εγκυμοσύνη δεν έρχεται εύκολα σε ένα ζευγάρι. Άλλες φορές υπάρχουν προβλήματα υγείας, άλλες φορές το ζευγάρι αποφασίζει να περάσει λίγο χρόνο ταξιδεύοντας ή χτίζοντας καριέρα προτού έρθει ένα μωρό, κι όλα αυτά είναι σεβαστά. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ αγενές εκ μέρους σας να εκφραστείτε κατά τέτοιο τρόπο όταν μάθετε για μια εγκυμοσύνη, γιατί μπορεί να προσβάλλετε πολύ άσχημα το ζευγάρι, ειδικά αν η αιτία της καθυστέρησης της κύησης ήταν ένα πρόβλημα υγείας. 

11. «Μην φας ή μην πιεις αυτό!»

Επειδή μπορεί να βλέπετε μια έγκυο να πίνει έναν καφέ ή να τρώει σάντουιτς με τόνο, δεν σημαίνει ότι είναι καθημερινή της συνήθεια. Γι’ αυτό το λόγο, μην παίρνετε το ρόλο του γιατρού και της απαγορεύετε να φάει ή να πιεί κάτι που θέλει, γιατί να είστε σίγουροι ότι ξέρει πολύ καλύτερα από εσάς αυτά που δεν πρέπει να καταναλώνει, μιας και οι γιατροί πλέον είναι πολύ επεξηγηματικοί από την αρχή της εγκυμοσύνης για τα επιτρεπόμενα και τα απαγορευμένα τρόφιμα. 

12. «Θα κάνεις κι άλλα παιδάκια;»

Παρότι μερικά ζευγάρια σχεδιάζουν να κάνουν μεγάλη οικογένεια, υπάρχουν άνθρωποι που αρκούνται σε ένα παιδί και είναι ικανοποιημένοι με αυτό. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά των γυναικών που κάνουν μόνο ένα παιδί στη ζωή τους αυξάνονται με την πάροδο των ετών. Συνεπώς, μη ρωτάτε μια μητέρα αν θα κάνει κι άλλο παιδί, γιατί μπορεί να μην θέλει ή να θέλει αλλά να μην μπορεί και να έκανε ακόμα και το πρώτο της με πολύ μεγάλη δυσκολία.


σχετικα αρθρα