Σε απεργιακούς ρυθμούς κινείται σήμερα και αύριο η χώρα, λόγω της νέας 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ σήμερα και αύριο κατά της διαθεσιμότητας και των πολιτικών που «καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγούν στην απόλυση και την ανεργία τους εργαζομένους.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα πραγματοποιήσουν σήμερα κοινό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος το πρωί (10.30), ενώ την Τετάρτη οργανώνουν αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (18.00). Από τις 10.30 το πρωί ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα θα είναι κλειστός.

Σημειώνεται πως η ΓΣΕΕ, ύστερα από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, σημείωσε πως «δεν ετέθη από καμιά παράταξη πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση αύριο Τρίτη», οπότε η σημερινή κινητοποίηση δεν θα έχει τον χαρακτήρα 24ωρης γενικής απεργίας.

Με απόφαση της ΟΛΜΕ, οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με απεργία χθες και σήμερα, θα συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ (προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 11 π.μ.) Και οι δάσκαλοι θα συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, σήμερα η ΔΟΕ έχει καλέσει τους δασκάλους σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ και την Τετάρτη στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών (13.00 στα Προπύλαια) καθώς και στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ στις 18.00.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, η ανταπόκριση των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης στο απεργιακό κάλεσμα της ΟΛΜΕ τη Δευτέρα ήταν μικρή και διαμορφώθηκε στο 15%, με την ΟΛΜΕ να κάνει λόγο για συμμετοχή της τάξης του 20-25%. Εκτιμάται, πάντως, ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να είναι αύριο στις τάξεις τους.

Στη διήμερη κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στις εφορίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ), με αποτέλεσμα οι εφορίες να βάλουν «λουκέτο» και να εμφανιστούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Μάλιστα, σε ανακοίνωση της η ΠΟΕ-ΔΟΥ αναφέρει: «Ο αγώνας για το σταμάτημα των απολύσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας συνεχίζεται. Συμμετέχουμε μαζικά στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και τις απεργιακές συγκεντρώσεις».

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι προνοιακές μονάδες και το ΕΚΑΒ σήμερα και αύριο λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Στις 9.30 θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Υγείας, οι οποίοι θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στη διαθεσιμότητα.

Mε προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο και οι πλοηγικές υπηρεσίες στα περισσότερα λιμάνια της χώρας, καθώς η Πανελλήνια Ένωση Πλοηγών. Οι πλοηγοί ζητούν από το υπουργείο Ναυτιλίας να προχωρήσει στην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων της υπηρεσίας με μόνιμους πλοηγούς μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας -και όχι με εκτάκτους, κάτι που, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, αντίκειται στον νόμο και απαξιώνει την υπηρεσία. Τονίζουν επίσης ότι η Πλοηγική Υπηρεσία έχει ρητά εξαιρεθεί από όλες τις μνημονιακές απαγορεύσεις περί κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων και την αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων ένα προς πέντε, ενώ κάνουν λόγο για ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Σε ένδειξη συμπαράστασης το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων και Ναυαγοσωστικών αποφάσισε ομόφωνα, να πραγματοποιήσει δύο 4ωρες στάσεις εργασίας την Τρίτη και την Τετάρτη από τις 6.00 έως τις 10.00.

Τέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) προκήρυξε για σήμερα τρίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ που, με αποκλειστικά απεργιακά δελτία, θα καλύπτουν και θα μεταδίδουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις από τους χώρους όπου θα πραγματοποιούνται.

Υπενθυμίζεται Πέμπτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τα προεδρεία των ομοσπονδιών-μελών της, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.