Γράφει η Ντία Μούλου

Την Παρασκευή αναμένεται η απάντηση της τρόικας στο αίτημα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, για παράταση στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, με τους δανειστές να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι στιγμής πρόοδο.

Η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, κάτι που συνάγεται και από το γεγονός ότι διήρκησε μόλις μία ώρα και 20 λεπτά, αντί για δύο ώρες που ήταν προγραμματισμένο. Σε αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέδωσε στην τρόικα τον απολογισμό των τριών μηνών που μεσολάβησαν από την προηγούμενη επίσκεψη, ενώ έθεσε τρία αιτήματα, τα οποία θα διευκολύνουν τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους εκπροσώπους των δανειστών να λάβει παράταση για τον επόμενο κύκλο διαθεσιμότητας, που έχει συμφωνηθεί να εφαρμοστεί έως το τέλος του 2013, που αφορά 12.500 υπαλλήλους από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε αντί να τεθούν οι υπόλοιποι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως τον Δεκέμβριο να μετατοπιστεί η προθεσμία μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.  Από την πλευρά της, η τρόικα δεν απάντησε στο αίτημα, κάτι που αναμένεται να γίνει στη νέα συνάντηση την Παρασκευή στις 15.00.

Ακόμη, το υπουργείο ζήτησε σε περίπτωση που προκύψουν απολύσεις από την αμυντική βιομηχανία αυτές να συμπεριληφθούν στις 15.000 απολύσεις που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Το τρίτο αίτημα προς τους δανειστές αφορούσε αυτούς που θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο, αλλά συνεχίζουν να είναι στις θέσεις τους και να εργαζόνται, λόγω προσωρινών διαταγών. Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου ζήτησε να προσμετρηθούν στον αριθμό των απολύσεων και οι περίπου 6.000 υπάλληλοι που υπηρετούν ακόμη με προσωρινές διαταγές στο Δημόσιο και οι υποθέσεις των οποίων θα εκδικαστούν τους επόμενους μήνες, ύστερα και από τη νομοθετική ρύθμιση για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Εγκώμια από την τρόικα

Στη χθεσινή συνάντηση, η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας «σημαντική πρόοδο στο πρόγραμμα της κινητικότητας» και κάνοντας λόγο για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Αναγνώρισε παράλληλα ότι η σχετική υλοποίηση των συμφωνηθέντων ξεκίνησε από το μηδέν, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση.

Ουσιαστικά, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έθεσε στο τραπέζι το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι μόνο των ποσοτικών υποχρεώσεων του Μνημονίου, γεγονός που οι τροϊκανοί είδαν με καλό μάτι, αφού μέχρι πρότινος οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση ήταν το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Μετά το τέλος της συνάντησης μάλιστα, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επεσήμαναν ότι το ζητούμενο είναι  «να ξεφύγουμε από αυτό που λέμε κινητικότητα και να πάμε πλέον στον πυρήνα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα και της διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σιγά σιγά φεύγουμε από το ποσοτικό και πάμε στο ποιοτικό».

Πηγές του υπουργείου εκτιμούν πλέον ότι το έδαφος είναι πρόσφορο, ώστε να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική συζήτηση και να τεθεί και το ζήτημα των προσλήψεων προσωπικού με αυξημένα προσόντα, στο πλαίσιο της συμφωνίας «μία πρόσληψη για κάθε απόλυση» από τους 15.000 υπαλλήλους, που πρέπει να απολυθούν μέχρι το 2014.