Κίνδυνο για την Δημοκρατία στην Ελλάδα αποτελεί η Χρυσή Αυγή σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian και σημερινό της δημοσίευμα. «Η κατάσταση είναι τοξική» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου ο οποίος επισημαίνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «στοιχεία του Ελληνικού Στρατού εκπαιδεύουν ομάδες κρούσης της Χρυσής Αυγής, ενώ 3.000 χρυσαυγίτες παραστρατιωτικού σχεδιασμού φέρονται να δέχονται εκπαίδευση για μάχη από στρατιωτικούς υποστηρικτές του κόμματος».

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου υπήρχε έντονη φημολογία για πιθανότητα εκδήλωσης πραξικοπήματος. 

«Υπήρχε πολύ φημολογία για ένα πιθανό πραξικόπημα όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποσχεθεί δημοψήφισμα στους Ελληνες για τα πακέτα λιτότητας. Στο στρατό, υποτίθεται πως υπήρχε μια κατάσταση συναγερμού σχετικά με την πιθανή ανάγκη να παρέμβει σε περίπτωση κοινωνικών αναταραχών, ενώ το γεγονός πως ο τότε υπουργός Αμυνας ένιωσε την ανάγκη να αποστρατεύσει αρκετούς ανώτατους αξιωματικούς, τροφοδότησε επίσης αυτή την φημολογία».

Στη συνέχεια αναφέρεται στον πιθανό κίνδυνο που αποτελεί η Χρυσή Αυγή για το δημοκρατικό πολίτευμα. «Η παρουσία μιας μεγάλης και ολοένα αυξανόμενης νεοναζιστικής οργάνωσης όπως η Χρυσή Αυγή η οποία πήρε σχεδόν 7% στις εκλογές του 2012, μπορεί και να είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Σε αυτές τις ίδιες εκλογές, περίπου οι μισοί αστυνομικοί φέρονται να έχουν ψηφίσει την Χρυσή Αυγή»,τονίζει.

«Η δολοφονία του αριστερού μουσικού Παύλου Φύσσα, έχει πυροδοτήσει μια οργισμένη αντίδραση από την ελληνική Αριστερά. Οι ακτιβιστές επικαλούνται το βίντεο από κάμερα ασφαλείας σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία ήταν παρούσα και δεν έκανε τίποτα για να προσπαθήσει να αποτρέψει την δολοφονία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός διοικητών της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. Η δυνατή κοινωνική αντίδραση συμπίπτει με την απειλή της κυβέρνησης να απαγορεύσει την Χρυσή Αυγή», γράφει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος της Guardian.

Στη συνέχεια περιγράφεται η κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.  

«Στο πλαίσιο της λεγόμενης κρίσης χρέους της Ελλάδας, τα βίαια πακέτα λιτότητας τα οποία έχουν επιβληθεί από τους ηγέτες της Ε..Ε και της άρχουσας τάξης σε συνδυασμό με την κοινωνική κατάρρευση, έχουν προκαλέσει κρίση. Οι σχέσεις των κυρίαρχων κομμάτων με την πολιτική τους βάση έχει αρχίσει να αποσυντίθεται. Τα υπουργεία έχουν επανειλημμένως βρεθεί σε αδιέξοδο. Η επιβολή της λιτότητας, κρατά ανοιχτούς τους νέους ανταγωνισμούς μέσα στην κυβερνητική ελίτ, όπως φάνηκε και στην προσπάθεια του Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ. Οι περικοπές έχουν εξασθενήσει την ικανότητα του κράτους».

Και καταλήγει: «Η κατάσταση είναι τοξική. Η λιτότητα δεν έχει κάνει τον κύκλο της περισσότερο από την ύφεση ή την κοινωνική δυστυχία που προκλήθηκε. Η μόνη λύση της Αριστεράς για να αχρηστεύσει την Χρυσή Αυγή, είναι να εμποδίσει τις δραστηριότητες της και να την ''τελειώσει'' ως μια αποτελεσματική στις οδομαχίες φασιστική οργάνωση».

Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα έχει δημιουργήσει έναν διαδραστικό χάρτη με τις ρατσιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα ο διαδραστικός χάρτης, ανανεώνεται διαρκώς για να δείξει την συχνότητα και την σοβαρότητα των επιθέσεων στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται με την χρησιμοποίηση δημοσιευμάτων από πολίτες, μάρτυρες και μέσα ενημέρωσης από τον Μάιο του 2011».

Ο διαδραστικός χάρτης δείχνη όλες τις καταγεγραμμένες επιθέσεις με κόκκινο χρώμα, ωστόσο, ο αναγνώστης μπορεί να επιλέξει επί μέρους κατηγορίες όπως για παράδειγμα, σωματική επίθεση, λεκτική βία κλπ, από τη δεξιά πλευρά.

Οι κατηγορίες

  • Όλες οι κατηγορίες
  • Θάνατος
  • Σοβαρή σωματική επίθεση
  • Σωματική επίθεση
  • Εξύβριση
  • Καταστροφή ιδιοκτησίας
  • Κλοπή
  • Αστυνομική βία
  • Βασανισμός

Μπορείτε να δείτε τον χάρτη εδώ